Ingezonden persbericht


Persaankondiging: Madurodam opent opvanghuis

4 september 2007

De Federatie Opvang en Aedes, de vereniging van woningcorporaties nodigen u uit donderdag 6 september 2007 aanwezig te zijn bij de aanbieding van een opvanghuis aan Madurodam. Minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie opent het opvanghuis samen met Roos van der Zwan, loco-burgemeester van Madurodam. Zij doen dit met een bewoner van het Ommelanderhuis in Groningen, dat als voorbeeld heeft gediend voor het opvanghuis in Madurodam.

De Federatie Opvang en Aedes zijn verheugd dat de toetsingscommissie van Madurodam destijds positief heeft gereageerd op het verzoek een opvanghuis in de miniatuurstad te plaatsen. De organisaties beschouwen dat als bijzonder, mede omdat Madurodam bekend staat als de 'Stad met de glimlach'. Positief, zo willen de Federatie Opvang en Aedes ook de opvang beschouwen. Door deze opvang en begeleiding kunnen mensen, die vaak op verschillende terreinen tegenslagen hebben ondervonden, op één of andere manier weer een eigen plaats krijgen in de maatschappij.

Programma Aanbieding Opvanghuis aan Madurodam

11.15 - 11.45 uur Ontvangst, koffie/thee

11.45 - 12.30 uur: Aanbieding Ommelanderhuis door minister Vogelaar (in aanwezigheid van o.a. de directeur en burgemeester van Madurodam en lokale partijen uit Groningen)

12.30 - 12.45 uur Aanbieding brochure "Je bent jong en je wilt wat"

door Ineke Smidt (voorzitter Mogroep Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening) en Willem van Leeuwen (voorzitter Aedes) aan minister Vogelaar

Toespraak minister Vogelaar

12.45 - 13.30 uur Lunch

Locatie: Madurodam, George Maduroplein 1, 2584 RZ Den Haag, 070 - 416 24 00

Achtergrondinformatie

Het Madurodamse opvanghuis is een miniatuur van een deel van de Schoolstraat in Groningen. Het is een historisch monument, waarvan woningcorporatie In uit Groningen eigenaar is. In vroegere eeuwen was het pand een "refugium", nu is ondermeer het Ommelanderhuis hier ondergebracht. Het Ommelanderhuis is een sociaal pension dat rust, veiligheid, hygiëne en structuur biedt aan 44 bewoners, die een psychiatrische achtergrond hebben, vaak in combinatie met een verslavingsprobleem. De maatschappelijke opvang Stichting Huis voor dak- en thuislozen richt zich in het Ommelanderhuis op het activeren van de bewoners met als uiteindelijk doel maatschappelijke integratie en participatie. Ook is hier verzorgingssalon de Marne en het Eemshuis ondergebracht, dat tijdelijke opvang biedt.

Het Ommelanderhuis, de Marne en het Eemshuis staan als boegbeeld voor de goede samenwerking tussen woningcorporatie In, thuiszorg en de Stichting Huis voor dak- en thuislozen. Het Ommelanderhuis is gerealiseerd door Stichting Huis in samenwerking met woningcorporatie In. Stichting Huis wilde een sociaal pension realiseren om mensen te helpen opnieuw hun plek in de maatschappij te vinden. Woningcorporatie In vertaalde deze vraag in passende huisvesting, omdat zij het belangrijk vindt dat ook mensen die extra zorg nodig hebben op maat kunnen wonen. De brancheorganisaties van deze twee partijen, Federatie Opvang en Aedes, ondersteunen de zoektocht naar nieuwe werkvormen die er voor de mensen waar het om gaat toe doen.

Vanaf 13.30 uur start de themabijeenkomst in Madurodam over de rol van opvanginstellingen bij innovaties in wijken en buurten. De middag wordt georganiseerd door de Federatie Opvang en Aedes (bijgevoegd het hele programma)


---



Ingezonden persbericht