Buitenschoolse opvang en Scouting werken samen

06/09/2007 10:26



Scouting Nederland



Vanaf 1 augustus 2007 zijn basisscholen wettelijk verplicht hun leerlingen buitenschoolse opvang aan te bieden. Veel Scoutinggroepen in Nederland openen daarom dit schooljaar hun deuren voor organisaties in de buitenschoolse opvang (BSO). In het rapport van Taskforce buitenschoolse opvang, dat op woensdag 5 september verscheen, worden Scoutinggebouwen genoemd als een goede plek voor buitenschoolse opvang. Scouting Nederland geeft hiermee invulling aan de maatschappelijke rol die de vereniging voor zichzelf ziet door veilige en toegankelijke ruimten voor kinderen aan te bieden om te kunnen spelen en activiteiten te ondernemen. Niet alleen voor de kinderen is het leuk dat buitenschoolse opvang bij Scouting plaatsvindt. Ook voor Scouting biedt het veel voordelen. De meeste Scoutingclubhuizen staan in de week namelijk overdag leeg.

Een van de nieuwe locaties voor buitenschoolse opvang is in Woerden het gebouw van Scoutinggroep Albert Schweitzer. Vanaf september vindt daar een deel van de buitenschoolse opvang van Kinderopvang Triangel op drie dagen in de week plaats.

Het Scoutingclubhuis aan de Kromwijkerdijk in Woerden is een ideale speelplek voor kinderen. Wekelijks vinden bijna 300 scouts van deze vereniging de weg naar hun Scoutingavontuur. Dat avontuurlijke element was voor Triangel een belangrijke reden om samenwerking te zoeken met de Albert Schweitzergroep. In eerste instantie huurt de kinderopvangorganisatie een gedeelte van het clubhuis voor drie middagen per week. Angelika Verboom, manager Buitenschoolse opvang bij Triangel: 'Verdere samenwerking ligt voor de hand. Ik kan me de situatie voorstellen dat Scoutingvrijwilligers komen assisteren bij het uitvoeren van programma's. Zij zijn zeer bedreven in Scoutingtechnieken zoals het stoken van vuren en schommels bouwen van hout en touw. We merken dat kinderen van tien jaar en ouder sterke behoefte hebben aan een dergelijk aanbod. Daar spelen we op in door met de Tienplusclub te beginnen. Kinderen van tien jaar zijn welkom, totdat ze de brugklas verlaten. Voor die kinderen denken we met deze locatie een spannend aanbod te hebben. We noemen de BSO dan ook Het Avontuur.'

Maatschappelijke taak
Gert van Rootselaar, voor dit onderdeel woordvoerder van het bestuur van de Albert Schweitzergroep, is even enthousiast: 'Wij vinden dat we een maatschappelijke taak hebben. Op deze manier kunnen we een organisatie waarmee we enigszins verwant zijn, een dienst bewijzen. Het aanbod van Triangel heeft heel veel raakvlakken met Scouting. Waar kun je kinderen na school beter de ruimte geven dan op onze locatie? Het clubhuis leent zich er heel goed voor en de buitenruimte hebben we ingericht als jungle. Voor kinderen een ideale speelplek die zowel avontuurlijk als overzichtelijk is. Wij gebruiken het clubhuis vooral in de weekenden, de Tienplusclub is er op maandag-, dinsdag- en donderdagmiddag. Dat past dus heel goed samen. Ik denk dat we elkaar prima kunnen versterken. Voor Triangel betekent het een verbreding van hun aanbod, voor ons is het interessant om op deze manier het clubhuis rendabel te houden en te kunnen werken aan onze naamsbekendheid.'

Voordelen
Voor veel Scoutinggroepen is het verhuren van de accommodatie een prettige, financiële bijkomstigheid. Verhuur voor buitenschoolse opvang biedt een vaste inkomstenstroom. Door de steeds hoger wordende kosten voor het beheer van gebouwen, strengere regelgeving en het verminderen van overheidssubsidies wordt het voor Scoutinggroepen steeds belangrijker op andere manieren extra inkomsten te genereren om contributie van de leden betaalbaar te houden.
Scoutinggebouwen zijn gericht op gebruik door kinderen en staan vaak op mooie plekken aan de rand van de wijken; de ideale locatie voor kinderen om te spelen. Daarnaast biedt de samenwerking meer binding met de wijk en de aanwezige scholen. Het medegebruik door de week zorgt ook voor een grotere veiligheid van de locatie. Er is meer toezicht waardoor de kans op vandalisme afneemt.

Naast medegebruik van Scoutinggebouwen is het ook denkbaar dat Scouting activiteiten aanbiedt voor de buitenschoolse opvang.





http://www.scouting.nl

http://www.scouting.nl