AutoRai

Volvo heeft holistische visie op CO2

(9/6/2007)
De visie op het terugdringen van CO2-uitstoot staat centraal op de stand van Volvo Cars tijdens de Internationale Autoshow (IAA) in Frankfurt. Het Zweedse bedrijf presenteert in Frankfurt een aantal technische oplossingen om CO2-emissie te beperken.

Eén van die oplossingen is het Volvo ReCharge Concept â een C30 met een uniek âplug-inâ hybridesysteem. âWe werken aan een samenleving waarin diverse, efficiënte energieoplossingen samen voor een oplossing van complexe klimaatproblemen zorgenâ, aldus Fredrik Arp, President en CEO van Volvo Cars.

Brandstofverbruik van autoâs staat vaak centraal in de discussies over de CO2-uitstoot. Volvo ziet het anders. âWanneer we het over de toekomst hebben, gebruiken wij liefst de termen âmulti-energieâ en âenergie-efficiencyâ. Fredrik Arp: âOm beter te kunnen oordelen over het milieueffect van een nieuw aandrijfsysteem moet de gehele energieketen bekeken worden, van de winning van ruw materiaal, tot brandstofproductie, distributie en het verbruik van de auto. Is er bijvoorbeeld veel fossiele brandstof nodig voor het creëren van een herbruikbare brandstof, dan is dat niet erg efficiënt voor de CO2-balans. Zelfs als de emissies uit de uitlaatpijp van de auto dan minimaal zijn.â

Holistische benadering
De holistische benadering die Volvo Cars op haar aandrijftechniek toepast, is op drie pijlers gebaseerd:

* Innovatie. De huidige benzine- en dieselaangedreven autoâs worden doorlopend verbeterd, terwijl tegelijkertijd aan nieuwe hybridetechnologie wordt gewerkt.

* Samenwerking. Samenwerking en coördinatie tussen klanten, politici, organisaties en andere bedrijven is een voorwaarde om tot een duurzame transportoplossing te komen. Volvo Cars is vastbesloten om invloed uit te oefenen op initiatieven en beslissingen die buiten de auto-industrie worden genomen.
* Leveren. Klanten in een groeiend aantal Europese markten krijgen op korte termijn toegang tot een van de breedste FlexiFuel-modelprogrammaâs uit de automobielwereld: vijf modellen met drie verschillende bio-ethanol motoren.

âAls je kijkt naar de beschikbaarheid, het milieueffect en de kosten, is bio-ethanol op dit moment een van de meest aantrekkelijke alternatieven. Maar wat vandaag als meest gunstige oplossing wordt gezien, kan morgen een nóg duurzamere oplossing zijn. Als innovatief kennisbedrijf zijn we een actieve en constructieve partner in mondiale en regionale forums, die nieuwe alternatieven voor de toekomst evalueren. Het is onze verantwoordelijkheid om de techniek te leveren die de veranderingen mogelijk maaktâ, aldus Fredrik Arp.

Volvo Cars is klaar voor de uitdaging
Volvoâs systematische aanpak wordt toegepast op alle geavanceerde of alternatieve aandrijvingen binnen het ontwikkelingsprogramma van Volvo Cars. Het gaat om het stimuleren van die technologische oplossingen, die gunstig zijn voor het milieu en de samenleving èn financieel haalbaar zijn.

âEr zijn nog maar weinig experts die het belang van het CO2-probleem ontkennen. Aan de andere kant zijn er diverse ideeën en methoden waarmee het probleem op de korte en lange termijn is op te lossen. Volvo Cars is klaar voor de volgende stap naar een samenleving met meerdere energiebronnen. We begrijpen de moeilijkheden en hebben de expertise en innovatieve aanpak in huis om zowel de huidige milieu-uitdagingen als die van de toekomst aan te kunnenâ, aldus Fredrik Arp.