Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Lodewijk Pincoffs terug bij Entrepothaven

Lodewijk Pincoffs is terug in het Entrepothavengebied, op de Kop van Zuid. Op zondag 2 september werd zijn standbeeld opnieuw onthuld door portefeuillehouder René Kronenberg (Economie) van de deelgemeente Feijenoord en Karin van Wingerden, voorzitter van de Vereniging Van Eigenaren van het Entrepotgebouw.

Renovatie kade
Het beeld van havenman Pincoffs is bijna twee jaar weggeweest in verband met de renovatie van de kade aan de Binnenhaven, waaraan ook Suitehotel Pincoffs komt te liggen.

Omstreden
Pincoffs is omstreden in Rotterdam. Hij heeft veel betekend voor de ontwikkeling van de Rotterdamse haven, maar fraudeerde ook voor enkele miljoenen guldens. Vlak voor dat schandaal werd ontdekt, vluchtte hij in 1879 naar New York. Hij overleed in 1911.

Ontwikkeling stad
Als iedereen die hier staat vijf procent aan dit gebied bijdraagt van wat Pincoffs in zijn tijd heeft gedaan aan de ontwikkeling van de stad, en als dat ook nog financieel verantwoord gebeurt, dan zou de samenleving er een stuk beter uitzien'', aldus Kronenberg bij de toast in nabijgelegen restaurant Safir. Hij luidde daarmee ook de festiviteiten in ter gelegenheid van de jarige Entrepothaven.

Suitehotel Pincoffs
Suitehotel Pincoffs is vernoemd naar deze zakenman. Lodewijk Pincoffs liet in de jaren70 van de 19e eeuw het Poortgebouw, Entrepotgebouw (Vijf Werelddelen) en Douanekantoor bouwen. Het voormalige kantoor der Douane en Belastingen wordt in 2008 heropend als Suitehotel Pincoffs. Het hotel biedt straks 17 ruime suites en luxe kamers met uitzicht op de grote bruggen van Rotterdam, de rivier, jachthaven, Euromast en het Noordereiland. In Suitehotel Pincoffs komen ook vergaderkamers en een hotelbar, waar bijzondere proeverijen worden geserveerd.

Festiviteiten
Deze maand is het tien jaar geleden dat de Entrepothaven in haar huidige functie werd opgeleverd: het Entrepotgebouw met luxe appartementen, restaurants en winkels en een jachthaven. Ter gelegenheid van het jubileum worden in de Entrepothaven diverse festiviteiten georganiseerd. Karin van Wingerden met name heeft hiervoor een belangrijke bijdrage geleverd.

PROGRAMMA;

* 6 september

Vanaf 16.00 uur optreden Djumbo en vanaf 19.00 uur shantykorenfestival;

* 7 september

1001 nacht diner in restaurant Safir;

* 9 september

Sloepenparade en vanaf 12.00 uur shantykorenfestival;
* 11 september

Dag van de zelfmaakmode, bij Jacques Stoffen;

* 14 september

Wijnproeverij in restaurant Safir;

* 15-16 september

Feestweekend10-jarig bestaan Entrepothaven;

* 23 september

Beachvolley & soccer event en intercultureel schilderevenement bij restaurant Safir

* 28 september

Traditioneel diner dansant in restaurant Safir.