Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Zorg in Maasveld mede mogelijk door inzet van vrijwilligers

Bij ons staan de persoonlijke wensen en behoeften van de cliënten voorop. We willen dat ze zoveel mogelijk hun eigen manier van leven voortzetten. Zo brengt Corrie, vrijwilligerscoördinator en activiteitenbegeleidster, de zorgvisie van Woon- en zorgcentrum Maasveld onder woorden.

Belevingsgerichte zorg
Cliënten, zo heten de bewoners van het in 2002 door prinses Margriet geopende nieuwe centrum aan de Maashaven O.z. in de Afrikaanderwijk. Ouderen die niet meer geheel zelfstandig kunnen wonen, kunnen er terecht en er is ook een speciale afdeling voor dementerende ouderen.

Diversiteit
De diversiteit is er groot. Er zijn ouderen van Nederlandse, Hindoestaanse, Turkse, Kaapverdische, Antilliaanse en Chinese afkomst. Voor Hindoestanen is er zelfs een speciaal inloopproject, Lalla Rookh, en dagverzorging, Saroj. De voorzieningen in Maasveld zijn er voor de mensen in plaats van andersom. Wie laat wil opstaan, kan dat. Wie liever s avonds dan s ochtends wil douchen, kan dat. De eigen dagindeling wordt zoveel mogelijk gerespecteerd.

Vrijwilligers
In Maasveld werken 120 betaalde krachten en ongeveer 75 vrijwilligers. 25 van hen hebben via een OK-bank hun weg naar dit Woon- en zorgcentrum gevonden. Corrie houdt met iedereen eerst een intakegesprek en daarna volgt - indien nodig - nog een gesprek met iemand van de afdeling. Er geldt een proefperiode van 1 maand.

Extra aandacht
De vrijwilligers mogen geen verzorgende taken uitvoeren, maar zijn er vooral om de bewoners extra aandacht te geven. Ze begeleiden hen naar de markt of het ziekenhuis, koken voor een gezamenlijke maaltijd of assisteren bij de vele activiteiten die georganiseerd worden. De vrijwilligers krijgen een contract waarin hun rechten en de plichten beschreven staan.

Niet alleen bingo
Wie mocht denken dat de ouderen in Maasveld zich alleen met bingo amuseren, heeft het mis. Er zijn diverse mogelijkheden op het gebied van sport en spel, er is gelegenheid om te musiceren, zingen, schilderen onder begeleiding van een creatief therapeute, uitstapjes maken enzovoort. Het centrum heeft ook een eigen krantje, de Maasbode. Dit alles organiseren en begeleiden kost natuurlijk veel tijd en daarbij kan de inbreng van vrijwilligers niet gemist worden.

Collegiale sfeer
Bij het selecteren en begeleiden van de vrijwilligers ga ik meestal af op mijn intuïtie, zegt Corrie. Het belangrijkste is dat men geduld heeft en respectvol omgaat met onze cliënten. Vrijwilligers en betaalde krachten werken als goede collegas samen. Ik heb vroeger zelf als vrijwilliger in een buurthuis gewerkt en ik weet dat het belangrijk is goed te luisteren naar de vrijwilligers. Ik probeer dan ook de tijd te nemen voor het onderhouden van sociale contacten met de vrijwilligers, besluit ze. Geen wonder dat sommige vrijwilligers al meer dan 20 jaar in Maasveld werkzaam zijn.

De OK-bank helpt mensen, met name werklozen, hun Onbenutte Kwaliteiten te ontdekken en zinvol te benutten. Een persoonlijke begeleider helpt bij het vinden van activiteiten, cursussen, vrijwilligerswerk. De OK-bank kan zorgen voor:

* (soms) vrijstelling van sollicitatieplicht;
* vergoeding van (een deel van) de cursuskosten;
* vrijwilligersvergoeding tot maximaal ruim 60 euro per maand.

Bel met de OK-bank Feijenoord (wijkgebouw de Doorbraak, Oranjeboomstraat 209), via telefoonnummer (010) 290 99 44. Of kijk op: www.ok-feijenoord.nl. De OK-bank is een oké-bank!

(foto: Woon- en zorgcentrum Maasveld in de Afrikaanderwijk.)