IBM


IBM en de Universiteit van Kaapstad ontwikkelen regionale klimaatmodellen voor Afrika

World Community Grid helpt bij in kaart brengen van de gevolgen van klimaatverandering

Amsterdam, 4 september 2007 - IBM (NYSE: IBM) en de Climate Systems Analysis Group van de Universiteit van Kaapstad lanceren een wereldwijd computerproject voor het verbeteren van regionale klimaatmodellen. Dit moet leiden tot betere voorspellingen van de gevolgen van de klimaatverandering voor Afrika.

Klimaatverandering is overal ter wereld een grote bron van zorg, maar in ontwikkelingsgebieden zoals Afrika kunnen de gevolgen ernstiger zijn omdat er een gebrek is aan gezondheidszorg en andere sociale voorzieningen. Zo kunnen grootschalige overstromingen bijvoorbeeld leiden tot ziekten als knokkelkoorts en malaria, die worden verspreid door muggen die gedijen in stilstaand water. Ook langdurige perioden van droogte kunnen desastreuze gevolgen hebben, doordat ze kunnen leiden tot grote voedseltekorten.
Als we beter kunnen voorspellen welke gevolgen de wereldwijde klimaatverandering heeft voor de verschillende Afrikaanse regio's, kan er een begin worden gemaakt met het nemen van beslissingen die de negatieve gevolgen kunnen verminderen. Er zou bijvoorbeeld een irrigatie-infrastructuur kunnen worden ontwerpen of er zouden gewassen kunnen worden geĂŻntroduceerd die beter bestand zijn tegen droogte. Het project in kwestie, "AfricanClimate@Home", maakt gebruik van de gigantische rekenkracht van het World Community Grid, een virtuele supercomputer die bestaat uit honderdduizenden computers over de hele wereld, waarvan de eigenaren de ongebruikte computertijd beschikbaar stellen; zo ontstaat een van de vijf krachtigste supercomputers ter wereld. Onderzoekers gebruiken de rekenkracht van het World Community Grid om de modellen die worden gebruikt om het klimaat te voorspellen, verder te verfijnen. Dit gebeurt door simulaties uit te voeren op kleine regio's in Afrika en de resultaten daarvan te vergelijken met de werkelijke observaties.

Grootschalige, mondiale klimaatmodellen geven ons weliswaar een algemeen beeld van de manier waarop het klimaat zich in een groot gebied zal ontwikkelen, maar ze geven niet noodzakelijkerwijs aan wat er gaat gebeuren in een bepaald gebied. Dat komt doordat de mondiale modellen onvoldoende rekening houden met grote meren, bergen of vlaktes die wel degelijk van invloed kunnen zijn op het plaatselijke klimaat.
Volgens Dr. Mark Tadross, de leider van het onderzoek, is er voor het voorspellen van het klimaat een enorme rekenkracht vereist omdat er zo veel variabelen in het spel zijn, zoals temperatuur, wind, luchtdruk en luchtvochtigheid. "Om de modellen te kunnen verbeteren, moeten we betere algoritmen bedenken die nauwkeuriger aansluiten bij datgene wat we in een bepaald gebied observeren. Het World Community Grid geeft ons de rekenkracht die we nodig hebben om onze modellen te testen en te verbeteren."

Als de onderzoekers eenmaal toegang hebben tot modellen die de regionale weerpatronen nauwkeuriger voorspellen, kunnen ze een begin maken met het doen van voorspellingen over de invloed van mondiale klimaatveranderingen op de regio. Deze gegevens kunnen vervolgens worden gebruikt voor het nemen van beslissingen over bijvoorbeeld landbouw en waterbeheer. Vooral in een gebied dat nog in ontwikkeling is en dat vaak geen adequate infrastructuur heeft, is dit van groot belang. Als kwetsbare gemeenschappen en rampenbestrijdingsteams vooraf gewaarschuwd worden voor mogelijk dramatische veranderingen in het klimaat, vooral met betrekking tot droogte en overstromingen, kunnen ze bij voorbaat maatregelen treffen om deze gevaren het hoofd te bieden.

Een ander project dat kortgeleden op het World Community Grid is gestart, "Discovering Dengue Drugs - Together," kan eveneens van groot belang zijn voor Afrika. De onderzoekers voeren via het World Community Grid berekeningen uit om medicijnen te vinden waarmee de vermenigvuldiging van de virussen die knokkelkoorts, West Nile encephalitis, hepatitis C en gele koorts veroorzaken, tot stilstand kan worden gebracht. Nadat door middel van computeranalyse de juiste middelen zijn gevonden, kan in laboratoria en ziekenhuizen worden begonnen met het testen van de effectiviteit van deze medicijnen.

"Iedereen kan dit onderzoek flink verder helpen door gewoon zijn ongebruikte computertijd te doneren," aldus Stanley Litow, vicepresident van Corporate Citizenship and Corporate Affairs en president van de IBM International Foundation. "Als u een computer met internettoegang hebt, kunt u meehelpen aan een oplossing voor een deel van de wereld waar bijna niemand de beschikking heeft over een computer en een snelle internetverbinding."
Om hun ongebruikte computertijd te doneren voor dit project, kunnen mensen zich inschrijven op www.worldcommunitygrid.org en een klein, gratis programmaatje downloaden. Op momenten dat ze hun computer niet gebruiken, bijvoorbeeld omdat ze aan het lunchen zijn, vraagt de computer gegevens aan bij de server van het World Community Grid. Vervolgens worden er door de computer berekeningen op deze gegevens uitgevoerd, worden de resultaten teruggestuurd naar de server en wordt er een nieuw stuk werk aangevraagd. Aan de hand van een speciale screensaver kunnen de gebruikers zien dat hun computer in gebruik is.

Met meer dan 315.000 leden en met links naar meer dan 700.000 computers is het World Community Grid is het grootste openbare humanitaire rasternetwerk ter wereld. Naar schatting zijn er in 2008 wereldwijd echter maar liefst een miljard computers in gebruik; er zijn dus nog volop groeimogelijkheden voor het Grid en voor de rekenkracht ervan, en er zullen steeds meer humanitaire kwesties zijn die hiervan profiteren.
Tot op heden zijn er op het World Community Grid zeven projecten uitgevoerd. Een daarvan is FightAIDS@Home, een project waarbij HIV/AIDS-onderzoek dat normaalgesproken vijf jaar in beslag zou nemen, binnen zes maanden werd voltooid. Meer projecten bevinden zich in de pijplijn.

Meer informatie over IBM vindt u op www.ibm.com.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Sandra Glazer
IBM Corporate Communications
06-22395732
sandra.glazer@nl.ibm.com