Gemeente Helmond


Houtse Akker

Het plangebied is gelegen tussen de Houtsestraat, de Kromme Haagdijk en de Eikenwal / Eindhovens kanaal. Een gedeelte van de Elderse Loop vormt onderdeel van het plangebied.

Programma

In het plangebied worden in totaal 96 woningen gerealiseerd:
- 23 vrijstaande woningen

- 17 vrijstaand geschakelde woningen

- 12 patiowoningen

- 22 twee-onder-één kap woningen en

- 22 rijwoningen

De gemeente zal hiervan in totaal 29 kavels uitgeven aan particulieren (rood):

- 23 vrijstaande woningen

- 4 twee-onder-één kap woningen en

- 2 vrijstaand geschakelde woningen

Ontwikkelaars zullen in totaal 55 woningen realiseren in het gebied (geel):

- 15 vrijstaand geschakelde woningen

- 18 twee-onder- één kap woningen

- 22 rijwoningen

Daarnaast zullen de 12 patiowoningen door SIR 55+ worden gerealiseerd ten behoeven ouderen. (oranje)

Beeldkwaliteit

De sfeer in de wijk Houtse Akker zal net als Plan Akkers een sterke relatie hebben met de omgeving. Deze relatie wordt versterkt doordat de karakteristiek van de omgeving van het plan terugkomt. Elementen uit het brabantse landschap als de "plaetse" (hier - "Plein"), beukenhagen en eikenlanen zijn, net als in Plan Akkers, ook in Houtse Akker een belangrijk onderdeel van het ontwerp.

Wat betreft de architectuur zal er aangesloten worden bij dit karakter: een moderne overwegend baksteen architectuur met veel natuurlijke materialen, als bijvoorbeeld hout en grasdaken. In Houtse Akker en omgeving zijn echter ook, in uitzondering op Plan Akkers, witte woningen die het beeld bepalen. Vandaar dat in Houtse Akker ook witte gevels en elementen worden toegepast, bijvoorbeeld in de vorm van wit beton, wit keimwerk en wit stucwerk.

In Plan Akkers is de steen keuze overwegend uniform (exact dezelfde kleur stenen). In Houtse Akker wordt gestreefd naar een meer gemêleerde roodbruine steen kleur. Om het moderne karakter van het gebied te benadrukken worden net als in Plan Akkers lessenaars daken toegepast en ook platte kubistische vormen.

De regels van de beeldkwaliteit zijn terug te vinden in de Ruimtelijke Onderbouwing.

Ruimtelijke Onderbouwing

Het gebied is binnen het bestemmingsplan Houtsestraat e.o van de gemeente Helmond gelegen. Conform dit bestemmingsplan is de voorgestane herontwikkeling van het plangebied niet mogelijk. Het initiatief kan gerealiseerd worden met behulp van de zogenaamde zelfstandige projectprocedure in het kader van artikel 19 lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (hierna:WRO). Dit betekent dat het College van Burgemeester en Wethouders vrijstelling kan verlenen van het geldend bestemmingsplan.

Om vrijstelling te kunnen verlenen dient het project voorzien te zijn van een goede Ruimtelijke Onderbouwing. Middels deze Ruimtelijke Onderbouwing wordt een verantwoording van de inpasbaarheid van de beoogde functies op het betreffende terrein gegeven.

De definitieve planologische regeling wordt te zijner tijd meegenomen in een bestemmingsplanherziening. Deze Ruimtelijke Onderbouwing gaat hieraan vooraf ter begeleiding van het, op korte termijn te verwezenlijken, bouwplan.

Omdat uit het onderstaande zal blijken dat het project niet afwijkt van het rijks-, provinciaal en gemeentelijk beleid, met uitzondering van de bestemming voor de betreffende gronden, en omdat de onderhavige ontwikkeling geen aanleiding geeft tot het opstellen van een afzonderlijk gemeentelijk structuurplan, is deze Ruimtelijke Onderbouwing opgesteld.

De gehele Ruimtelijke Onderbouwing is middels onderstaande link(en) op te vragen.

* Ruimtelijke Onderbouwing

* Bijlage I

* Bijlage II

* Plankaart

Deze Ruimtelijke Onderbouwing is inclusief bijlage I en II en de plankaart het kader voor ontwikkeling van het gehele plangebied, dus voor alle bovengenoemde partijen.

Informatie


* Bouwkavels

Informatie is te verkrijgen bij mevrouw I. van Brug en de heer J. Daelmans, afdeling Grondzaken van de gemeente Helmond, telefoonnummer 0492-587592, website: www.helmond.nl

De kavels zullen middels een lotingprocedure worden uitgegeven. Het is op dit moment nog niet bekend wanneer de eerste loting plaats gaat vinden. Het is dus nog niet mogelijk om u in te schrijven voor deze loting. Zodra er meer bekend is over de loting zal dit hier gepubliceerd worden.


* Projectmatige woningen

Informatie is te verkrijgen bij de heer J. Verheem, telefoonnummer 040-2358002, VOF Heijmans - AM, website: www.houtseakker.nl


* SIR 55 + woningen

Informatie is te verkrijgen bij de heer P. Verhoeven van Stichting SIR 55 +, telefoonnummer 040-2423223, website: www.sir-55.nl