Gemeente Den Haag

ONTWERP VERBETEREN FIETSVERBINDING KOEKAMP HAAGSE BOS AKKOORD (5 september)

Het college van Burgemeester en Wethouders is akkoord gegaan met het plan om de fietsverbinding Koekamp met het Haagse Bos te verbeteren. Tegelijk wordt van de mogelijkheid gebruik gemaakt om een ecoduct aan te leggen tussen de Malietoren en de Koekamplaan. In de zomer van 2006 heeft de inspraak plaatsgevonden. Op basis van de inspraakreacties is het plan op één punt aangepast.

Beschrijving ontwerp
De huidige fiets- en voetgangersverbinding tussen de Koekamp en het Haagse Bos wordt verbeterd.
Met het ontwerp wordt de verkeerssituatie voor het (brom)fietsverkeer op de Boslaan tussen de Boorlaan en de aansluiting op het Haagse Bos verbeterd. Door de Boslaan te versmallen en de bushalte te verplaatsen richting het kruispunt met de Zuid Hollandlaan, komt ruimte vrij om het bestaande tweerichtingen (brom)fietspad te verlengen tot en met de Boorlaan. Tegelijk wordt een ecoduiker aangelegd, zodat kleine dieren, zoals de bunzing, wezel en egel, een veilige verbinding krijgen tussen de Koekamp en het Haagse Bos. Achter de Malietoren komt een plateau met aan beide zijden een tweerichtingen fietspad en een voetgangersoversteekplaats.

Inspraak
De inspraak op het plan heeft in de zomer van 2006 plaatsgevonden. Er zijn drie inspraakreacties ontvangen en naar aanleiding hiervan is het plan op één punt aangepast. Door het tweerichtingen (brom)fietspad 3,0 meter breed te maken en de rijweg 5,0 meter breed, blijft genoeg ruimte over om de parkeergarage Malietoren in en uit te rijden.

Planning
Het gedeelte van de fietsverbinding langs de Boslaan (zijde Koekamp) inclusief de fiets- en voetgangersoversteek naar het Haagse Bos wordt gelijktijdig uitgevoerd met het groot onderhoud aan de Boslaan (zijde Koekamp). Het groot onderhoud Boslaan staat voorlopig gepland voor eind 2007 begin 2008. Het plateau achter de Malietoren wordt later aangebracht, waarschijnlijk medio 2009.