VVD


6-9-2007

Europese regels voor vervoer gevaarlijke stoffen

Het Parlement zal vandaag instemmen met een Europese richtlijn voor gevaarlijke stoffen over land. De richtlijn voorziet in een actualisering en samenvoeging van de reeds bestaande beschikkingen en richtlijnen. Eén wettekst waarbij niet alleen het weg- en spoorvervoer maar nu ook de binnenvaart in de werkingssfeer is opgenomen.

VVD-europarlementariër Jeanine Hennis- Plasschaert: "In het kader van 'betere' regelgeving is dit een juiste stap. Niemand twijfelt aan nut en noodzaak van maatregelen die ervoor moeten zorgen dat dergelijke transporten in de best mogelijke veiligheidsomstandigheden plaatsvinden. En als die maatregelen ook nog eens helder verwoord en gebundeld worden, dan is iedereen daarbij gebaat."

Hennis-Plasschaert plaatst wel een kanttekening bij het compromis waarover vandaag een akkoord wordt bereikt. "Een meerderheid van het parlement zal vóór een bepaling stemmen waardoor lidstaten de mogelijkheid krijgen om een transportmodaliteit willekeurig en verplichtend voor te schrijven. Hier zijn de liberalen het pertinent niet mee eens. Elke transportmodaliteit draagt op eigen wijze zorg voor veilig en efficiënt transport. De keuze voor een specifieke transportmodaliteit kan prima aan de marktpartijen worden overgelaten."


---

---