Waterschap Groot Salland

Waterschap Groot Salland - Toast op succesvolle grondsanering Olst

Woensdagmiddag 5 september jl. heeft het Waterschap Groot Salland met de bewoners en andere direct betrokkenen het bodemsaneringsproject aan de Aaldert Geertsstraat 2 en 4 in Olst afgerond. Dagelijks bestuurslid Lammert Halfwerk gaf aan dat het waterschap in het beginstadium wat lang had gewacht om de verantwoordelijk voor de sanering op zich te nemen. Hij toonde zich tevreden met het bereikte resultaat. Bewoonster mevr. v.d. Plas was blij van de verontreinigde grond af te zijn en vol lof over hoe de werkzaamheden zijn uitgevoerd. Op het bordes van de galerie werd een toast uitgebracht op de geslaagde sanering.

Uitvoering

Deze zomer is de uitvoering van de bodemsanering aan de Aaldert Geertsstraat 2 en 4 in Olst uitgevoerd. Na uitgebreid onderzoek is in april 2007 gestart met de sanering. In totaal is 750 m3 grond ontgraven waarmee verreweg het grootste deel van de verontreiniging is verwijderd. De tuinen zijn opnieuw ingericht. Het restant van de verontreiniging zal de komende jaren door grondwatersanering worden aangepakt.

Voorgeschiedenis

Begin jaren tachtig heeft het voormalige waterschap Salland het oude waterschapshuis aan de Aaldert Geertsstraat verkocht aan een particulier. Omstreeks 1999 bleek de bodem onder en nabij het pand verontreinigd met benzinecomponenten. Omdat het waterschap Salland in 1997 met andere waterschappen fuseerde tot het Waterschap Groot Salland was dit waterschap ervoor verantwoordelijk om de verontreiniging te saneren.

Financiering

Voor de financiering van het totale saneringsproject is een bedrag tot EUR 315.000 beschikbaar. Hiervan is ongeveer de helft besteed aan de grondsanering en herinrichting. De andere helft is bestemd voor de grondwatersanering. Afhankelijk van de termijn die de sanering van het grondwater vraagt (maximaal 5 jaar), zal het beschikbare budget geheel of gedeeltelijk worden aangewend.


Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl