'Andere schooltijden om wachtlijsten bso weg te werken'

donderdag 06 september 2007

Kinderen moeten van 08.00-14.00 uur naar school en kunnen daarna tot 18.30 uur naar de kinderopvang. Dat helpt het enorme tekort aan kinderopvangplaatsen op te lossen.

Nu worden kinderen voor en na de lessen en tijdens de lunchpauze opgevangen. Het is moeilijk voor deze versnipperde werktijden medewerkers te vinden. Daarom zouden de schooltijden aangepast moeten worden. Dat schrijft de Taskforce Buitenschoolse Opvang in een rapport dat gistermiddag is gepresenteerd. Daaruit blijkt verder dat inmiddels circa 20.000 kinderen op de wachtlijst voor opvang buiten de lesuren van hun basisschool staan.
Het tekort aan opvangplaatsen, waarover de onderwijscommissie van de Tweede Kamer vanmorgen met staatssecretaris Sharon Dijksma heeft overlegd, is te wijten aan een gebrek aan gebouwen en medewerkers. Enkele weken geleden becijferde de MO-groep dat de buitenschoolse opvang behoefte heeft aan minstens 8.000 pedagogisch medewerkers en
1.100 nieuwe locaties.

Het aantal opvangplaatsen groeit sterker dan ooit, maar niet genoeg om aan de explosief toenemende vraag te voldoen. Voor de kinderen op de lijst bedraagt de wachttijd gemiddeld ruim een halfjaar. Eind dit jaar kunnen 215.000 kinderen worden opgevangen, 35.000 meer dan eind 2006.De vraag is onder meer sterk gestegen doordat ouders veel positiever zijn gaan denken over kinderopvang. Een andere oorzaak is dat door de aantrekkende economie het aantal tweeverdieners stijgt. Ouders betalen nog maar ruwweg een vijfde van de opvangkosten. Het helpt ook dat scholen sinds 1 augustus verplicht zijn opvang te regelen als ouders dat wensen.

Volgens werkgroepvoorzitter Bruno Bruins moeten vooral de gemeenten hun verantwoordelijkheid nemen om het tekort aan opvang op te lossen. De werkgroep adviseert ouders van wachtende kinderen opvang op woensdag en vrijdag te kiezen. Op deze dagen zit de buitenschoolse opvang vaak niet vol. Omdat het niet realistisch is te denken dat daarmee de problemen op korte termijn zijn op te lossen moet de dagindeling veranderen: vroeg naar school, halverwege de middag naar de opvang.