Dreigend tekort verpleegkundigen, sociaalagogen en met name ...

06/09/2007 14:34


Prismant


Dreigend tekort verpleegkundigen, sociaalagogen en met name verzorgenden

Er dreigt de komende jaren een omvangrijk tekort aan verzorgenden. Dit concludeert Prismant in haar onderzoek 'De arbeidsmarkt van verpleegkundigen, verzorgenden en sociaalagogen 2007-2011'. Dit onderzoek voert Prismant jaarlijks met het model RegioMarge uit in opdracht van sociale partners en het Ministerie van VWS. Bij een grotere vraag naar zorg en welzijn en een sterkere groei van de economie dreigen er in 2011 ook tekorten aan verpleegkundigen en sociaalagogen te ontstaan.

RegioMarge gaat uit van een aantal mogelijke scenario's. In het Hogere groei en verloop scenario, dat onder meer rekening houdt met de erkenning van de toegenomen maatschappelijke vraag naar meer en betere zorg en welzijn, geldt voor alle belangrijke groepen van verpleegkundigen, verzorgenden en sociaalagogen dat zich in 2011 tekorten manifesteren. Alleen SPW-ers op niveau 3 en 4 lijken hier, ondanks de huidige grote behoefte in de Kinderopvang dan van uitgezonderd te zijn.
Welk scenario ook werkelijkheid wordt, alle scenario's wijzen erop dat het aanbod van verzorgenden, werkzaam in verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg en gehandicaptenzorg over een paar jaar tekort zal schieten bij de vraag . Andere sectoren die in de meeste scenario's met omvangrijke tekorten te maken krijgen zijn Welzijn en maatschappelijke Dienstverlening, Jeugdzorg en de GGZ.

Grote verschillen tussen regio's en instellingen
Er bestaat een breed scala aan oplossingen om de dreigende tekorten te voorkomen. Welke oplossingen de beste zijn hangt af van de specifieke omstandigheden. Grote verschillen in uitgangspositie (o.a. verloop, populariteit van de opleidingen) tussen regio's, opleidings- en zorg- en WJK-instellingen maken dat de problemen steeds in hun context bekeken moeten worden. De specifieke situatie en mogelijkheden bepalen wat de meest effectieve oplossingsrichting(en) zijn.

Werken aan oplossingen
Een greep uit de oplossingen: de animo om te kiezen voor een opleiding voor zorg en welzijn is de afgelopen jaren, uitgezonderd bij de verzorgenden, toegenomen. Toch zijn er nog grote verschillen in populariteit tussen regio's. Achterblijvende regio's zouden hun aandeel kunnen vergroten door opleidingen meer te promoten. ROC's kunnen een bijdrage leveren door de grote verschillen in studierendement te verkleinen.
Werkgevers in zorg en WJK-sector zouden het vertrek van personeel kunnen beperken door meer en betere loopbaanmogelijkheden en een aantrekkelijker HRM-beleid. Het aantrekken van nieuw personeel wordt ook een belangrijk aandachtspunt. In het wervingsbeleid dienen verschillende doelgroepen aandacht te krijgen, bijvoorbeeld scholieren, herintreders en allochtonen. Zowel in de opleidingen als onder het huidig personeel zijn allochtonen (vooral Turken en Marokkanen) nu in de zorgsector nog fors ondervertegenwoordigd.
Daarnaast zal gezocht moeten worden naar een nog betere organisatie van de zorg en de inzet van ICT, om met hetzelfde aantal mensen meer te kunnen doen.

http://www.prismant.nl

Noot voor de redactie:

Noot van de redactie,