Nederlanders vechten niet hard genoeg voor huwelijk

06/09/2007 14:47



vFAS



Beslissing om te scheiden snel gemaakt

De beslissing om te scheiden wordt te makkelijk gemaakt, vindt ruim tweederde van de Nederlanders. Dit blijkt uit het onderzoek van de vereniging Familierecht Advocaten Scheidingsbemiddelaars (vFAS) onder Nederlanders. Ook wordt te makkelijk besloten om te trouwen, zegt drie op de tien ondervraagden.

Niet blijven voor de kinderen
Bij elkaar blijven om wille van de kinderen is voor vijftig procent van de Nederlanders niet nodig. Ruim eenderde van de ondervraagden vindt wel dat een huwelijk stand moet houden voor de kinderen. Eén op de drie huwelijken eindigt in scheiding. Dit aantal blijft al een aantal jaren min of meer stabiel. Toch verwacht zes op de tien ondervraagden dat het aantal scheidingen per jaar in Nederland verder stijgt. De helft van hen denkt ook dat men nu met meer ruzie en minder respect uit elkaar gaat dan tien jaar geleden.

Scheidingsbemiddelaar in opkomst
Zestig procent van de Nederlanders vindt dat een advocaat-scheidingsbemiddelaar de meest geschikte persoon is om een scheiding te regelen. De belangrijkste taken van een bemiddelaar zijn, volgens de ondervraagden, begeleiding: van de zorg voor de kinderen, van de onderhandelingen en van de financiën. Kyra Pijls, voorzitter van de vFAS, ziet dit terug in haar werk. "Het is van groot belang dat bij een scheiding heldere afspraken worden gemaakt op financieel gebied, zoals over de alimentatie. Doet men dit niet, dan levert dat later vaak slepende rechtzaken op. En helemaal wanneer er kinderen in het spel zijn, moeten er duurzame afspraken zwart op wit staan, zoals in een ouderschapsplan. Een scheidingsbemiddelaar kan daar uitstekend in begeleiden."

Praten mag niet baten
Uit elkaar groeien wordt door zo'n tweederde van de ondervraagden gezien als de voornaamste reden dat men gaat scheiden. Relatietherapie om weer dichter tot elkaar te komen, zou volgens vijftig procent van de ondervraagden een oplossing kunnen zijn om je huwelijk te redden. Echter, twintig procent van de ondervraagden die gescheiden is, weigerde in relatietherapie te gaan. Ongeveer tien procent had een partner die niet wilde praten bij een therapeut en de helft zei dat beiden niet wilden. Meer dan één op de vijf mannen in Nederland ziet überhaupt het nut van relatietherapie niet. Diverse mensen die wel in relatietherapie zijn geweest, antwoordden dat het niet mocht baten voor het in stand houden van hun huwelijk.

De scheiding van Charles en Diana
De meest bekende showbizzscheiding is die van de Britse kroonprins Charles en prinses Diana. Deze breuk vond elf jaar geleden plaats. Van de ondervraagden geeft 22 procent spontaan aan dat deze publieke scheiding bij hen nog vers in het geheugen zit. Op de tweede plaats staat een Nederlandse scheiding: die van prinses Margarita en Edwin de Roy van Zuydewijn (6 procent). De derde plaats wordt gedeeld door Wendy van Dijk met Xander de Buisonjé en Brad Pitt met Jennifer Aniston (beiden 3 procent).

Voor het onderzoek werden 566 Nederlanders ondervraagd.

Andere uitkomsten uit het onderzoek

Redenen om te scheiden

- Financiële problemen is volgens vijf procent van de ondervraagden de meest voorkomende reden tot echtscheiding
- Verschil in seksuele behoeften is slechts volgens één procent de oorzaak van een scheiding
- Zestig procent denkt dat de meest voorkomende reden om te scheiden het uit elkaar groeien van een koppel is
- Mannen denken vaker dan vrouwen dat een scheiding voortkomt uit overspel of verliefdheid op een ander
- Mannen denken vaker dat een huwelijk financiële nadelen heeft

Bij elkaar voor de kinderen

- Jongeren (18 - 34 jaar) vinden vaker dat men niet bij elkaar moet blijven voor de kinderen (17 procent) dan 65 plussers (54 procent)
- Bijna de helft van alle Nederlanders denkt dat kinderen een scheiding niet als opluchting ervaren, een derde denkt van wel

Eenmaal gescheiden

- Gescheiden mensen zeggen dat vaker de vrouw dan de man het initiatief tot scheiden neemt (12 versus 6 procent)
- Gescheiden ondervraagden vinden het het lastigst single te zijn als het niet goed gaat met de kinderen (33 procent) of in het bijzijn van andere stelletjes (26 procent)

Waarde van het huwelijk

- Tien procent van de ondervraagden zegt dat het huwelijk niets voor hen betekent