Groen!

Brussel, 6 september 2007

Groen! wil reddingsplan voor buurtwinkels en winkelstraten

Ikea-wet moet dringend bijgestuurd worden

De wet op de grote handelsvestigingen, de zogenaamde Ikea-wet heeft geleid tot een explosieve groei van shoppingcentra en grote handelsvestigingen in België. Dit ging ten koste van de detailhandel in de stadskernen, ten koste van jobs en ten koste van veel open ruimte.

Zo zakt het aantal buurtwinkels in Vlaanderen op enkele jaren tijd van 10.000 tot onder de 6.000. Unizo toonde aan dat daarmee in 2004-2005 een verlies van 2106 jobs gepaard ging. Tegelijk komen er veel meer vergunningen voor grote handelsvestigingen. Tussen maart 2006 en maart 2007 werden er 502 vergunningen afgeleverd. Dubbel zoveel als in dezelfde periode vóór de IKEA-wet die van kracht ging op 1 maart 2005.

Nu Groen! terug aanwezig is in het federaal parlement, wil ze de IKEA-wet grondig bijsturen. Dit in het kader van een reddingsplan voor bedreigde buurtwinkels en winkelstraten in onze centra.
Het kan niet langer dat de inplanting van grote winkelcomplexen indruist tegen alle principes van het Vlaams ruimtelijk beleid.
De Vlaamse regering steunt de buurtwinkels met mondjesmaat en legt aanbevelingen uit eigen studies naast zich neer.
En de gemeenten gebruiken nauwelijks hun macht om grote complexen af te blokken.

Groene mandatarissen willen op alle niveaus strijden voor leefbare wijken en gemeenten. "Daarvoor is een wettelijk kader nodig die zowel het lokaal economisch, ruimtelijk en mobiliteitsbeleid met elkaar in overeenstemming brengt", stelt federaal parlementslid Wouter De Vriendt, "Het wetsvoorstel zorgt ervoor dat alle betrokken partijen inspraak krijgen in de procedure".

Groen! stopt niet bij een aanpassing van de federale wetgeving. "De Vlaamse regering moet het steunproject voor buurtwinkels uitbreiden naar een structureel en duurzaam kernversterkend beleid", aldus Vlaams parlementslid Jef Tavernier.

De cirkel sluit op het lokaal niveau daar pleit senator en Antwerps gemeenteraadslid Freya Piryns voor het opmaken van een strategisch, commercieel plan voor de detailhandel. "Een Shopping Center aan de Boomse Steenweg staat haaks op de heropleving van buurtwinkels", zegt Freya Piryns. "Lokaal kan de gemeente een rol spelen om jonge ondernemers te stimuleren en tevens basisaanbod te garanderen," aldus Freya Piryns.

Het is duidelijk dat een duurzaam en beleidsoverschrijdend handelsvestigingsbeleid meer nodig heeft dan wat nu door de huidige IKEA-wet mogelijk wordt gemaakt. Het wetsvoorstel van Groen!, gepaard met de initiatieven op Vlaams en lokaal niveau, tonen aan dat een duurzaam en beleidsoverschrijdend handelsvestigingsbeleid mogelijk is. "De problemen die veroorzaakt worden door de huidige wetgeving, maakt het wachten op een regionalisering ongeoorloofd," besluit Wouter De Vriendt.