Gemeente Giessenlanden


Uitkomsten onderzoek toekomst gemeentelijk woningbedrijf

Volkshuisvesting is meer dan alleen het verdelen van huurwoningen. Nu is dat echter de hoofdtaak van het gemeentelijk woningbedrijf van Giessenlanden. Omdat wij onze huurders in de toekomst voldoende kwalitatief goede woningen en de bijbehorende service willen aanbieden, is het belangrijk dat we de opzet van ons woningbedrijf opnieuw bekijken. Het onderzoeksbureau Quintis deed onderzoek naar de toekomst van het gemeentelijk woningbedrijf.

Op volkshuisvestingsgebied staat de gemeente Giessenlanden voor een grote opgave. Het woningbezit bestaat voor het grootste gedeelte uit oudere eengezinswoningen, terwijl de behoefte steeds meer verschuift naar starters- en seniorenwoningen. Daarnaast stijgt ook de vraag naar ruimere en goed geïsoleerde woningen. Dat betekent dat wij moeten investeren in renovatie en nieuwbouw, waardoor prettig wonen voor de huurders in Giessenlanden mogelijk blijft. Een andere wens van Giessenlanden is om de dienstverlening aan huurders te optimaliseren. Bijvoorbeeld als het gaat om een combinatie van woon- en zorgdiensten, uitgebreidere service, internetbereikbaarheid of het verbeteren van de leefbaarheid in een dorp of wijk.

Onderzoeksbureau Quintis is gespecialiseerd in volkshuisvestingszaken en heeft advies uitgebracht over de manier waarop Giessenlanden deze ambities kan realiseren. Quintis heeft de volgende mogelijkheden onderzocht:


1. Het woningbedrijf blijft volledig bij de gemeente


2. De gemeente blijft eigenaar, maar de werkzaamheden worden geheel of gedeeltelijk uitbesteed


3. Het woningbedrijf wordt verkocht

Meer informatie over het standpunt van het college van burgemeester en wethouders en de uitkomsten van het onderzoek vindt u in de hieronder staande documenten.

Te downloaden:

* Rapport Quintis_Giessenlanden.pdf (591.22 KB)
* Nieuwsbrief_Woningbedrijf_september07.pdf (226.27 KB)