Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Gerestaureerde monumentale fontein terug op Binnenhof

De Rijksgebouwendienst heeft samen met Pierre Cuypers, achterkleinzoon van de gelijknamige architect, op 6 september de fontein op het Binnenhof op een feestelijke manier onthuld. Een grootscheepse reparatie en restauratie van dit rijksmonument heeft geleid tot een mooi resultaat dat is gebaseerd op het oorspronkelijke ontwerp uit 1883. De totale kosten van restauratie bedragen 250.000,=. Het jaar van terugplaatsing van de fontein, die sinds november 2006 voor restauratie verwijderd was, valt samen met de viering van het Cuypersjaar in 2007.

Vanaf medio november 2006 tot augustus 2007 is de fontein van zijn plaats geweest. De restauratie en reparatie vond plaats bij Smederij Oldenhave in Vorden (Gelderland). Restauratie was hard nodig, omdat na de laatste restauratie in de jaren '70 van de vorige eeuw de fontein veel te lijden had gehad van de natuurlijke elementen en vandalisme. Vele onderdelen en ornamenten van het fijne smeedijzeren kunstwerk waren in de loop der jaren afgebroken en gestolen. Ook de natuurstenen fonteinbak had veel te lijden gehad van de natuurlijke elementen.

Restauratie fontein
Met het in stand houden van monumenten wil de Rijksgebouwendienst bijdragen aan het behoud van het cultureel erfgoed in Nederland. Het ontwerp van de fontein is gereconstrueerd aan de hand van onderzoek naar de briefwisseling tussen architect Cuypers en De Stuers (grondlegger monumentenzorg) en de oudst bekende foto van de fontein uit 1900. De fontein is weer uitgevoerd in de oorspronkelijke kleuren bruin en goud uit 1883. Dezelfde kleur bruin heeft Cuypers ook toegepast in het Rijksmuseum. Onderdelen van de fontein zijn met bladgoud verguld die dat van oorsprong ook waren. Diverse smeedijzeren bloemen en onderdelen zijn gereconstrueerd. Het spuitprobleem van de fontein is verholpen door twee aparte watervoeringen aan te brengen. Het ijzerwerk, het hardsteen van de fonteinbak en het mozaïekwerk zijn geheel gereinigd en hersteld.

Architect Cuypers
De fontein is een ontwerp van de beroemde architect Pierre J.H. Cuypers (Rijksmuseum, Centraal Station Amsterdam, interieur Ridderzaal) in samenwerking met jhr. mr. Victor de Stuers, de grondlegger van onze monumentenzorg. De fontein is gemaakt in 1883 en in 1885 op het Binnenhof geplaatst als blijk van hulde aan de stichter van het Binnenhof, Graaf Willem II.
In 1883 kreeg de fontein internationale aandacht als Nederlands ambachtelijk vervaardigd siersmeedwerk tijdens de presentatie op de 'Internationale Koloniale en Uitvoerhandel Tentoonstelling' op het Museumplein in Amsterdam. Dit jaar wordt het Cuypersjaar gevierd naar aanleiding van zijn 180ste verjaardag.

Tijdens Open Monumentendag op 8 september aanstaande is de Ridderzaal geopend. Het publiek dat geïnteresseerd is in architect Cuypers kan een bezoek aan de Ridderzaal combineren met het Binnenhof en de pas gerestaureerde fontein.

Meer informatie over het Cuypersjaar: www.cuypersjaar.nl