Ministerie van Financiën

Actieplan financiële sector

Nader rapport | 06-09-2007 | nr FM07-2171

de voorzitter van de Tweede Kamer der
Staten-Generaal
Postbus 20018

2500 EA DEN HAAG

Datum


Uw brief (Kenmerk)


Ons kenmerk

6 september 2007


FM 2007-02171

Onderwerp

Government Action Plan

The Netherlands: International Financial Centre

Geachte voorzitter,

Een projectgroep van het ministerie van Financiën heeft afgelopen maanden onderzocht welke acties genomen kunnen worden om het vestigingsklimaat voor financiële instellingen te verbeteren. Dit onder meer op basis van een reeks seminars en interviews. Dit onderzoek heeft plaatsgevonden in nauw overleg met het ministerie van Justitie, het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid en het ministerie van Economische Zaken, alsmede met marktpartijen en de financiële toezichthouders.

Het onderzoek heeft geresulteerd in een actieplan 'The Netherlands: International Financial Centre' dat ik u hierbij zoals beloofd bij brief van 16 juli jl., mede namens de minister van Justitie, de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de minister van Economische Zaken aanbied.

Het bijgevoegde actieplan bevat de ambities en betrokkenheid van de overheid, namelijk het ministerie van Financiën samen met bovengenoemde departementen, ter verbetering van het internationaal concurrerend vermogen van de Nederlandse financiële sector.

De markt heeft onlangs eveneens haar aandachtsgebieden ten aanzien van het vestigingsklimaat voor financiële instellingen neergelegd. Zij deed dat in het rapport van het Holland Financial Centre (HFC) van afgelopen juli.

Beide initiatieven complementeren en versterken elkaar, en kunnen niet als een en dezelfde worden gezien. In het bijgevoegde actieplan wordt wel op een aantal van de tien aanbevelingen van het HFC ingegaan.

Ik heb bijgevoegde actieplan op 6 september jl. gepresenteerd op de door mij en onder andere het ministerie van Economische Zaken georganiseerde 'First Finance Netherlands Annual Conference' inzake het vestigingsklimaat voor financiële instellingen dat gisteravond en vandaag werd gehouden.

Komende tijd zal ik me inzetten voor de uitvoering van het actieplan. Juist in de uitvoering van het actieplan ligt naar de opvatting van het kabinet de sleutel tot succes. Naast de uitvoering van het actieplan zal het kabinet komende 6 tot 12 maanden eveneens de overige verzamelde wensen en actiepunten van de markt prioriteren, wegen en waar mogelijk uitvoeren.

Ik zal u uiteraard op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

De minster van Financiën

Wouter Bos
Meer informatie


* Netherlands Government Action Plan
Bijlage | PDF bestand , 2355.0 kb http://nl.sitestat.com/mvf/minfin/s?pdf.actueel.bijlage-kamerstukken.2007.09.fm07-2171a&ns_type=pdf&ns_url=http://www.minfin.nl/binaries/minfin/assets/pdf/actueel/bijlage-kamerstukken/2007/09/fm07-2171a.pdf


* Brief aan de Tweede Kamerhttp://nl.sitestat.com/mvf/minfin/s?pdf.actueel.kamerstukken.2007.09.fm07-2171&ns_type=pdf&ns_url=http://www.minfin.nl/binaries/minfin/assets/pdf/actueel/kamerstukken/2007/09/fm07-2171.pdf Bijlage | 06-09-2007 | PDF bestand, 18.0 kb