Openbaar Ministerie

OM eist vijf jaar gevangenisstraf en TBS tegen overvaller

Groningen, 6 september 2007

Het Openbaar Ministerie heeft donderdagmiddag vijf jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging geëist tijdens de rechtzaak tegen een 24-jarige man uit Groningen. Tegen zijn 19-jarige medeverdachte uit Groningen werd 4 jaar gevangenisstraf geëist, waarvan één jaar voorwaardelijk.

De twee verdachten worden verdacht van betrokkenheid bij het plegen van vier overvallen in de periode van 16 tot en met 31 mei 2007 in Groningen. Een fastfoodrestaurant op het Stationsplein en een videotheek, tankstation en café in de wijk Beijum moesten het hierbij ontgelden. De 24-jarige verdachte leidde het slachtoffer af, waarna de 19-jarige man het personeelslid met een mes dwong tot afgifte van geld. De buit van de overvallers varieerde van 100 tot 800 euro. Het OM schat de totale buit op ongeveer 2000 euro. Het bewijs tegen de verdachten blijkt onder meer uit hun eigen verklaringen, slachtofferverklaringen, getuigenverklaringen en camerabeelden.

Angst

Zowel tijdens de rechtzitting als uit het proces-verbaal is gebleken dat de 19-jarige verdachte onder invloed van de 24-jarige man heeft gestaan. De jongste verdachte legde namelijk op de zitting een andere verklaring af dan hij destijds heeft gedaan bij de politie. Hierop besloot de rechtbank de zaak tegen de verdachten afzonderlijk te behandelen in plaats van tegelijk. De 19-jarige verklaarde hierop angst te hebben voor zijn medeverdachte en dat hij dwang heeft ondervonden van de 24-jarige. Om deze reden had hij in eerste instantie tijdens de zitting een andere verklaring over de overvallen gegeven.

De 24-jarige verdachte heeft kenbaar gemaakt dat hij niet wil meewerken aan een persoonlijkheidsonderzoek door het Pieter Baan Centrum (PBC). Toch is het OM van oordeel dat naast een gevangenisstraf van vijf jaar ook TBS met dwangverpleging op zijn plaats is. Allereerst wil het OM de maatschappij beschermen tegen het criminele gedrag van de 24-jarige man. Er liggen bovendien recente rapporten van het PBC en een klinische psycholoog over de verdachte. Hieruit blijkt dat de Stadjer een persoonlijkheidsstoornis heeft en licht verminderd toerekeningsvatbaar is. De verdachte is sinds 1996 regelmatig met politie en justitie in aanraking geweest na het plegen van gewapende overvallen. De gewapende overvallen, waar hij nu van wordt verdacht, zijn ernstige feiten. Bovendien wordt de kans op recidive bij de Stadjer groot geacht. De 19-jarige medeverdachte is first-offender en wordt door deskundigen als volledig toerekeningsvatbaar geacht.

Medeplichtig

Het OM ziet overigens een 47-jarige man uit Groningen als medeplichtige aan de overval op een café in Groningen. De Stadjer wordt ervan verdacht dat hij de twee andere verdachten met een auto van en naar het betreffende café heeft gebracht. Op grond hiervan eiste de officier van justitie een gevangenisstraf van vijftien maanden, waarvan vijf voorwaardelijk. De rechtbank zal over veertien dagen, op donderdag 20 september, uitspraak doen in deze zaak.