Madurodam opent opvanghuis

06/09/2007 15:57


Federatie Opvang


Donderdag 6 september 2007 heeft minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie een opvanghuis in Madurodam geopend. Het opvanghuis is op verzoek van de Federatie Opvang en Aedes geplaatst.

Opening
De formele overdracht van het opvanghuis is verricht door Minister Vogelaar en Roos van der Zwan, loco-burgemeester van Madurodam. Zij deden dit samen met Lambertus Zingstra, een bewoner van het Ommelanderhuis in Groningen. Het Ommelanderhuis heeft als voorbeeld gediend voor het opvanghuis in Madurodam.
Tijdens de opening waren naast vertegenwoordigers van de betrokken organisaties ook vertegenwoordigers vanuit Groningen aanwezig, zoals de opvang, de woningcorporatie en de gemeente.

Meer dan 400 voorzieningen van de maatschappelijke opvang zorgen ervoor dat kwetsbare personen zo goed mogelijk weer aan de maatschappij kunnen deelnemen. Het aanbod bestaat al lang niet meer uitsluitend uit voorzieningen als bed, bad en brood. Er is een breed aanbod ontwikkeld van ambulante opvang en dienstverlening. Hierbij wordt nauw samengewerkt met ketenpartners zoals de woningcorporaties, waarbij de vraag van de cliënt centraal staat.
De minister heeft aangegeven dat plaatsing van een opvanghuis in Madurodam boekdelen spreekt over de plaats van dergelijke voorzieningen in onze samenleving. Niet weggemoffeld in een hoekje, maar midden in de maatschappij.

Foto Madurodam / Pevry Press
Onderschrift: de opening van het Madurodamse opvanghuis door minister Vogelaar, Lambertus Zingstra en Roos van der Zwan.

Positief imago
De Federatie Opvang en Aedes zijn verheugd dat de toetsingscommissie van Madurodam destijds positief heeft gereageerd op het verzoek een opvanghuis in de miniatuurstad te plaatsen. De organisaties beschouwen dat als bijzonder, mede omdat Madurodam bekend staat als de 'Stad met de glimlach'. Positief, zo willen de Federatie Opvang en Aedes ook de opvang beschouwen. Door deze opvang en begeleiding kunnen mensen, die vaak op verschillende terreinen tegenslagen hebben ondervonden, op één of andere manier weer een eigen plaats krijgen in de maatschappij.

Het Ommelanderhuis te Groningen
Het Madurodamse opvanghuis is een miniatuur van een deel van de Schoolstraat in Groningen. Het is een historisch monument, waarvan woningcorporatie In uit Groningen eigenaar is. In vroegere eeuwen was het pand een "refugium", nu is ondermeer het Ommelanderhuis hier ondergebracht. Het Ommelanderhuis is een sociaal pension dat rust, veiligheid, hygiëne en structuur biedt aan 44 bewoners, die een psychiatrische achtergrond hebben, vaak in combinatie met een verslavingsprobleem. De maatschappelijke opvang Stichting Huis voor dak- en thuislozen richt zich in het Ommelanderhuis op het activeren van de bewoners met als uiteindelijk doel maatschappelijke integratie en participatie. Ook is hier verzorgingssalon de Marne en het Eemshuis ondergebracht, dat tijdelijke opvang biedt.

Samenwerking
Het Ommelanderhuis, de Marne en het Eemshuis staan als boegbeeld voor de goede samenwerking tussen woningcorporatie In, thuiszorg en de Stichting Huis voor dak- en thuislozen. Het Ommelanderhuis is gerealiseerd door Stichting Huis in samenwerking met woningcorporatie In. Stichting Huis wilde een sociaal pension realiseren om mensen te helpen opnieuw hun plek in de maatschappij te vinden. Woningcorporatie In vertaalde deze vraag in passende huisvesting, omdat zij het belangrijk vindt dat ook mensen die extra zorg nodig hebben op maat kunnen wonen. De brancheorganisaties van deze twee partijen, Federatie Opvang en Aedes, ondersteunen de zoektocht naar nieuwe werkvormen die er voor de mensen waar het om gaat toe doen.

http://www.opvang.nl