Alleen nog vrouwelijke kuikens


6 sep 2007

De Animal Sciences Group van Wageningen UR denkt dat het mogelijk is om leghennen uitsluitend of grotendeels eieren met vrouwelijke embryoâs te laten leggen. Op die manier kan mogelijk worden voorkomen dat in Nederland jaarlijks tientallen miljoenen eendagshaantjes moeten worden gedood.

Het seksen en doden van eendagskuikens roept veel maatschappelijke weerstand op, en daarom ging ASG in opdracht van landbouwminister Verburg op zoek naar andere oplossingen. âDe meest elegante oplossing is natuurlijk als er bij de leghenopfok alleen nog vrouwelijke embryoâs ontstaanâ, zegt dr. Henri Woelders, eerste auteur van het onderzoeksrapport Alternatieven voor doding van eendagskuikens.

Die oplossing is volgens Woelders niet alleen theoretisch, want er zijn aanwijzingen dat hennen onder bepaalde omstandigheden meer eicellen kunnen aanmaken met een geslachtschromosoom van het type W. Dan ontstaan er veel minder vaak mannelijke embryoâs. Bij vogels zijn de mannen namelijk homogameet (ZZ) en de vrouwen heterogameet (ZW), precies omgekeerd als bij zoogdieren.

Hoe hennen de geslachtsontwikkeling van hun nakomelingen aansturen is nog niet precies bekend, maar Woelders denkt dat inzicht in de achterliggende mechanismen verschuivingen in de geslachtsverhouding van gelegde eieren mogelijk maken. Hiervoor is wel fundamenteel onderzoek nodig dat meerdere jaren zal vergen.

Een andere oplossing is volgens Woelders geslachtsbepaling door metingen aan bijvoorbeeld geslachtshormonen, direct nadat een bevrucht ei is gelegd. Nu kan dit pas vanaf dag dertien. âAls je dat kan terugbrengen naar dag nul, kan je mannelijke eieren gewoon verwerken in eiproductenâ, aldus Woelders.

Een derde alternatief dat in het rapport wordt besproken is sekseomkering. Dit zou kunnen door natuurlijke sekseomkeringsmutanten op te sporen waarbij de âmannelijkeâ ZZ-embryoâs zich in het ei tot vrouwelijke kuikens ontwikkelen. Zulke âhennenâ kunnen waarschijnlijk ook eieren leggen. Vooralsnog is dit wel vooral een theoretische oplossing. Spontane genetische sekseomkering is nog niet bij vogels beschreven en gezien de ingewikkelde geslachtsontwikkeling lijkt de kans hierop ook klein.

Minister Verburg heeft ASG en het Rathenau Instituut nu gevraagd de verschillende alternatieven maatschappelijk en ethisch te toetsen.

Gert van Maanen

Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Het wordt u aangeboden door de afdeling Corporate Communicatie. Meer informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail: resource@cereales.nl. Zie archief (inclusief Wb-artikelen) op http://www.resource-online.nl.Â