Voedingcentrum


Snoepen kan hyperactiviteit veroorzaken bij kinderen


6 september 2007

De combinatie van kleurstoffen en het conserveermiddel natriumbenzoaat, dat in snoep voor komt, kan hyperactiviteit bij kinderen veroorzaken. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Southampton, dat is uitgevoerd onder een groep kinderen van 3 en 4 jaar en 8 en 9 jaar. Het onderzoek is recent gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

De kinderen werden in drie groepen verdeeld. Eén groep kreeg een drankje met een mengsel van kleurstoffen plus het conserveermiddel natriumbenzoaat te drinken, een andere groep kreeg een mengsel met een iets andere samenstelling en een derde groep kreeg een mengsel zonder de kleurstoffen of het conserveermiddel (de placebo groep). Uit de studie bleek dat zowel ouders als docenten zagen dat kinderen die de mengsels hadden gekregen actiever waren dan kinderen die ze niet hadden gekregen.

Geen ADHD

De conclusie dat deze stoffen het gedrag van kinderen beïnvloedt, lijkt gerechtvaardigd op basis van deze studie. Het is echter niet aangetoond dat er een verband bestaat tussen de consumptie van snoep en het ontstaan van de ziekte ADHD.

De mengsels bevatten de kleurstoffen E102 tartrazine, E104 chinolinegeel, E110 oranjegeel, E122 azorubine, E124 cochenillerood, E129 allurarood en het conserveermiddel E211 natriumbenzoaat. De samenstellingen van de mengsels was gebaseerd op de verhouding van de toevoegingen zoals ze in ruim 100 gram snoep in Engeland voorkomen.

De Europese Voedselveiligheidsorganisatie EFSA is bezig met een nieuwe evaluatie van tientallen voedseltoevoegingen die op dit moment zijn toegelaten in voedsel en snoep. Alle kleurstoffen die in bovenstaande studie zijn gebruikt, worden al op hun veiligheid bekeken. De reden hiervan is dat de EFSA additieven die enkele tientallen jaren geleden zijn toegestaan, wil toetsen op basis van nieuwe wetenschappelijke informatie.

Snoepen

Het Voedingscentrum raadt ouders aan hun kinderen niet te veel snoep te geven. Maar een snoepje mag nog steeds. Als regel hanteert het Voedingscentrum: maximaal vier keer per dag iets tussen de maaltijden door eten en/of drinken.