Gemeente Boxmeer


(6-9-2007) Open Dag en tentoonstelling archeologische opgraving Sterckwijck

Vanaf mei 2007 zijn archeologen van ADC-ArcheoProjecten, onder directie van Past2Present-ArcheoLogic, bezig met de archeologische opgraving op het terrein van Sterckwijck. Binnenkort kan iedereen de vondsten van de archeologie op Sterckwijck bewonderen en van dichtbij bekijken hoe de archeologen te werk gaan.

De opgraving op het toekomstige bedrijven en zorg-/leerpark Sterckwijck is de grootste opgraving die ooit in Nederland heeft plaatsgevonden. De archeologen hebben de afgelopen maanden al vele mooie vondsten uit de bodem gehaald. Zij vonden onder andere een grafveld uit de Bronstijd, IJzertijd en Romeinse tijd. In de graven lagen schitterende aardewerken potten en schalen, die waren meegegeven aan de doden. Ook is een middeleeuwse nederzetting aangetroffen met boerderijen, schuren en waterputten.

Open Dag 6 oktober
Op zaterdag 6 oktober, van 10 tot 16 uur, tonen de archeologen hun werkzaamheden, de vele vondsten en geven zij rondleidingen. Een dag voor groot en klein!
Wethouder Klaassen opent de Open Dag om 10 uur bij het informatiepunt Sterckwijck, aan de turborotonde aan de Provinciale weg. De Open Dag is gratis toegankelijk en er is voldoende parkeergelegenheid. Bij goed weer wordt u echter vriendelijk gevraagd om met de fiets te komen Het programma van de Open Dag zal te zijner tijd te vinden zijn op www.sterckwijck.nu.
Schatten van Brabant subsidieert de Open Dag in het kader van de maand van de schatten van Brabant.

Tentoonstelling
Kunt u niet aanwezig zijn op de Open Dag of wilt u nog meer weten over de historie van Sterckwijck? De gemeente Boxmeer heeft samen met de Algemene Cultuurhistorische Stichting Boxmeer een tentoonstelling ingericht in de bibliotheek van Cultureel Centrum De Weijer in Boxmeer.
Op 15 september om 11 uur opent wethouder Klaassen de tentoonstelling. Vanaf dan kunt u hier een deel van de vondsten van het Sterckwijck-terrein bewonderen. Op deze tentoonstelling met het thema: `100 voor, 100 na,' ziet u alles over het leven en de dood in de Bronstijd, IJzertijd en de Romeinse tijd. De tentoonstelling is op maandag, woensdag en vrijdag geopend van 14.30 tot 20 uur, op dinsdag van 14.30 tot 17.30 en op zaterdag van 11 tot 17 uur. De toegang is gratis.