Monteurs bereiden zich voor op komst nieuwe communicatienetwerken

06/09/2007 16:47



UNETO - VNI



UNETO-VNI en OTIB lanceren nieuwe opleidingen en bijscholingsactiviteiten

ZOETERMEER:- UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en technische detailhandel, lanceert i.s.m. OTIB (Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch Installatiebedrijf) opleidingen die aansluiten op de behoefte aan bijscholing van personeel binnen de bedrijven in de ICT-Infratechniek. De installatiebranche voorziet dat er in de toekomst een tekort zal zijn van installerend personeel met de benodigde kwaliteiten om hoogwaardigere communicatienetwerken uit te rollen in Nederland. De vernieuwingsdrift bij het bedrijfsleven en de overheid zal er de komende jaren voor zorgen dat de vernieuwing van de infrastructuren op grote schaal zal gaan plaatsvinden.

De overheid en het bedrijfsleven hebben de ambitie om te investeren in hoogwaardige communicatienetwerken om zo verdere maatschappelijke ontwikkeling en economische groei waar te maken. Dankzij elektronische communicatie zijn er immers nieuwe mogelijkheden voor dienstverlening, slim samenwerken, industriële productie en informatie-uitwisseling. Nederland is bij uitstek een land waar gebruik wordt gemaakt van hoogwaardige elektronische communicatie en diensten en wil hierin graag bij de koplopers horen. Om dergelijke ambities waar te maken moet er de komende jaren voldoende personeel zijn, met de juiste knowhow om de aanleg ervan te realiseren. Ondanks dat de kabelsector voorlopig voor koper blijft kiezen, het tevens zal afhangen van de introductie of het aanbod van duurdere netwerken zich binnen een redelijke termijn zal terugverdienen, voorziet de installatiebranche dat de behoefte voor installerend personeel binnen de komende jaren fors zal toenemen (circa 5000-6000). UNETO-VNI wil het toekomstige installerend personeel voorzien van de benodigde kwaliteiten, zeker als het gaat om de kwaliteiten van instromende monteurs. De vernieuwingsdrift zal er uiteindelijk voor zorgen dat een uitrol van de nieuwe technologieën op grote schaal in de komende jaren kan gaan plaatsvinden.

Om voldoende inzicht te krijgen in de werkgelegenheidsontwikkelingen op de middellange termijn als gevolg van veranderingen in de communicatie-infrastructuur heeft OTIB i.s.m. UNETO-VNI, ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de elektronische detailhandel een onderzoek laten uitvoeren. Het onderzoek onderstreept dat het succes van de uitrol van nieuwe netwerken mede afhangt van de wil van de consument om voor de nieuwe diensten te betalen en er daadwerkelijk voldoende arbeidskrachten op het noodzakelijke technische en contactuele niveau zijn om een brede uitrol mogelijk te maken. Met deze waarnemingen heeft de installatiebranche zich tezamen met OTIB voorbereid op de ontwikkelingen.

De Vakgroep Infratechniek van UNETO-VNI en OTIB als opleidingsfonds voor werknemers en ondernemers in het bedrijfsleven hebben opleidingen ontwikkeld die aansluiten op de behoefte aan bijscholing van personeel binnen de bedrijven in de ICT-Infratechniek. De opleidingen zijn modulair van opbouw, gaan uit van de actuele stand van de techniek, hebben een mix van theorie en praktijk en zijn contextgericht. Opdrachtgevers en leveranciers zijn direct betrokken bij de ontwikkeling van de opleidingen.

Ter gelegenheid van de oplevering van deze nieuwe opleidingen organiseerde UNETO-VNI i.s.m. OTIB een symposium op donderdag 6 september 2007 in Madurodam te Den Haag. Deze richtte zich voornamelijk op de installatiesector en betrokken partijen. Tijdens het symposium werden de visies op de technologische en marktontwikkelingen gepresenteerd en werd verteld hoe de opleidingen de mogelijkheden op de markt zullen faciliteren en ondersteunen.