PvdA Rotterdam


Vandaag in de raad

Do 6 Sep 2007 - Redactie

Financiering Pact op Zuid
PvdA-raadslid Duco Hoogland had de financiering van het Pact Op Zuid op de agenda gezet.
De afgelopen weken hebben we in vele media kunnen horen, lezen en zien over de onderhandelingen tussen het kabinet en de woningbouwcorporaties over de financiering van de zogenoemde prachtwijken (het plan van Ella Vogelaar om van de 40 aangewezen probleemwijken, prachtwijken te maken). Ook wethouder Schrijer heeft zich hier over uitgelaten.

Door verschillende partijen is gesuggereerd dat de1 miljard voor het Pact op Zuid in de landelijke pot voor de prachtwijken zou verdwijnen. De PvdA wilde graag van de wethouder weten hoe dat nu precies zit. Het kan toch niet zo zijn dat de Vogelaargelden een sigaar uit de eigen Rotterdamse doos zijn.
Wethouder Schrijer legde uit dat de 1 miljard voor Zuid geen onderdeel uit zal maken van de Vogelaargelden.
Het Pact op Zuid is een van de speerpunten van dit college. Verschillende wijken op Zuid zijn door minister Vogelaar ook als probleemwijk aangewezen. Het geld wat hierdoor beschikbaar komt, zal tot extra investeringen leiden.

Kunstenaarscollectief
De SP vroeg aandacht voor een kunstenaaarscollectief in Charlois dat in de problemen is gekomen: zij kunnen de huur voor hun werkruimte niet meer betalen. Wethouder Schrijer gaat met de betrokken partijen
-Pact op Zuid, OBR, deelgemeente, WOM (wijk ontwikkelingsmaatschappij) en het kunstenaarscollectief zelf- in overleg om er voor te zorgen dat er zo snel mogelijk een oplossing komt voor de huurschuld. Voor de langere termijn kwam Schrijer met het idee van
'ingroeihuur'-mogelijkheden: kijken of het mogelijk is om voor creatieve ondernemers in de stad er voor te zorgen dat de gemeente werkruimte aan hen aanbiedt tegen een 'ingroeihuur'. Je begint met een lagere huur en groeit in 2 of 3 jaar toe naar de echte huur, zodat het voor beginnende creatievelingen mogelijk wordt zich te vestigen. Over een maand rapporteerd de wethouder terug, zowel over de gevonden oplossing als over de mogelijkheden van ingroeihuur.

Noodlokalen voor scholen
PvdA-raadslid Fatima Talbi vroeg aandacht voor de soms ronduit kindonvriendelijke plaatsen van noodlokalen van scholen. De noodlokalen van OBS de Pijler en ook van OBS de Clipper staan op onwenselijke plekken. Zowel de buitenspeelruimte als de locatie waar de dependances staan, is ronduit kindonvriendelijk. Er zijn te veel uitlaatgassen, een parkeerplein doet dienst als speelplaats en er is veel geluidsoverlast. Talbi in de raad: "Dit is een omgeving die niet van deze tijd is. Een plek waar Rotterdam zeker geen kinderen kan huisvesten." De wethouder erkende de problemen en zal kijken wat hij eraan kan doen.

Dossier


* Pact Op Zuid