Stichting Natuur en Milieu

Gezamenlijk persbericht van Milieufederatie Zuid-Holland en Stichting Natuur en Milieu


- Raad van State vernietigt vergunning AVR -

6 september 2007 - De afvalverbrandingsinstallatie van de AVR aan de Brielselaan in Rotterdam moet per 31 oktober gesloten worden. Dat eisen de Milieufederatie Zuid-Holland en Stichting Natuur en Milieu. Gisteren vernietigde de Raad van State de vergunning van de AVR om-dat de AVR haar inmiddels veertig jaar oude centrale niet op tijd heeft gemoderniseerd. 'Het is te gek voor woorden dat de AVR, die nota bene midden in de stad staat, te veel vervuilende stoffen ongereinigd uitstoot,' aldus Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Natuur en Milieu.

Problemen met de afvalinstallatie doen zich voor tijdens het opstarten en bij het herstarten, bijvoorbeeld na calamiteiten. Uit een rapport van de KEMA blijkt dat te veel stoffen ongereinigd uitgestoten worden, waaronder koolmonoxide, fluorides, zwaveloxides en dioxines. Dat levert onnodige risico's op voor de gezondheid van mensen in de dichtbevolkte omgeving van de centrale. De centrale aan de Brielselaan voldoet niet aan de Nederlandse en Europese regelgeving. Vooral de ovens die ouder zijn dan veertig jaar voldoen niet meer aan de huidige wettelijke eisen. Per 31 oktober 2007 moeten alle afvalverwerkingsinstallaties aan Europese normen voldoen. Deze ingangsdatum is overigens al tien jaar bekend.

De AVR heeft de problemen over zichzelf afgeroepen. Na het verlopen van de oude vergunning moest een nieuwe vergunning worden aangevraagd. Deze aanvraag was aanvankelijk gebaseerd op een vernieuwde installatie. Toen de centrale, waarvan de gemeente aandeelhouder was, in handen kwam van de nieuwe eigenaren KKR, CVC en Oranje Nassau werden de plannen voor modernisering echter in de ijskast gezet. Daarna werd de aanvraag ingetrokken.
De nieuwe eigenaren lieten dus willens en wetens de huidige situatie ontstaan. De vrees van destijds over deze overname lijkt nu bewaarheid te worden: bij de overheveling van publieke voorzieningen naar de private sector loop je het risico dat milieuvoorwaarden de sluitpost worden. Het is mooi dat de Raad van State dit niet heeft geaccepteerd. Door de vernietigende uitspraak van de Raad van State zit de AVR nu zonder geldige vergunning en moet deze volgens de milieuorganisaties gesloten worden.

Publicatiedatum: 06-09-2007