Stadsdeel Slotervaart / Overtoomse Veld Amsterdam

Wekelijks Persbericht 6 september 2007

Spreekuur Dagelijks Bestuur

Vanaf woensdag 26 september kunnen bewoners naar het wekelijkse spreekuur van stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch of naar het tweewekelijkse spreekuur van stadsdeelwethouders Ineke Ketelaar en Paulus de Wilt. Het zijn spreekuren op afspraak, zodat de stadsdeelwethouders zich kunnen voorbereiden op het onderwerp. De drie bestuurders houden hiervoor anderhalf uur vrij op woensdagen van 16.00 uur tot 17.30 uur.
Met Ahmed Marcouch kunnen mensen een afspraak maken over: Veiligheid, Welzijn & Onderwijs, Algemene Zaken, Communicatie & Participatie, Personeel & Organisatie.
Afspraken bij Ineke Ketelaar gaan over de volgende onderwerpen: Stedelijke Vernieuwing, Ruimtelijke Ordening, Grondzaken, Bouw- en woningtoezicht, Volkshuisvesting, Financiën en Burgerzaken. Afspraken bij Paulus de Wilt gaan over: Milieu, Stadsdeelwerken, Verkeer en vervoer, Economische zaken, Werkgelegenheid, Informatisering en automatisering, Kunst en cultuur, Buurtbeheer, Sport. Meld u tot één week tevoren aan bij het bestuurssecretariaat via de telefoonnummer 020 798 9530 of 020 798 9265. Of stuur een e-mail aan BMO@Slotervaart.amsterdam.nl. Vermeld uw naam, adres, telefoonnummer en het onderwerp waarover u wilt praten.

Open ateliers op kunstenaarsterrein Nieuw en Meer

Onder het motto `Domweg Gelukkig' vinden zaterdag 8 en zondag 9 september de open atelierdagen plaats op kunstenaarsterrein Nieuw en Meer. De binnenstraat van dit terrein wordt gedurende het weekend omgebouwd en omgedoopt tot een monumentale marktstraat, de J.C.Bloemstraat (1887-1966). Er is van alles te zien en te beleven: vijftig kunstkramen, muzikanten, films en clips, open ateliers en eten en drinken. Zaterdag 8 september van 12.00 tot 20.00 uur en zondag 9 september van 11.00 tot 17.00 uur zijn alle belangstellenden van harte welkom. Kom als het even kan met fiets, boot of openbaar vervoer. Locatie: Oude Haagseweg 51-173, tussen de Nieuwe Meer en de Ringvaart. Meer informatie: www.nieuwenmeer.nl/open+ateliers+2007

Buurtbewoners worden koks en maken kookboek

Bewoners van Slotervaart bereiden thuis een maaltijd voor en nuttigen die samen met andere buurtbewoners - als het even kan met mooi weer op straat. Iemand maakt foto's, verzamelt de recepten en bundelt ze samen met de contactgegevens van de koks in een buurtkookboek. Dat is het idee van project Buurtrestaurant & Buurtkookboek. De subsidie hiervoor van EUR 3500,- komt uit het budget van Wij Amsterdammers van Slotervaart. Wilt u ook koken voor uw buren en uw recept terugzien in een kookboek, of samen met uw buren eten, geeft u zich dan vóór zondag 23 september op via stichting Tamazirt: secretaris@tamazirt.nl, ook voor meer informatie.

Ruim 1,7 miljoen euro subsidie voor peuters en ouders

Welzijnsorganisatie Impuls krijgt ruim 1,7 miljoen euro voor de peuterspeelzalen en voorscholen en ook de speel-o-theek en het ondersteuningsteam voor ouderbetrokkenheid worden betaald uit deze subsidie. Het is een ton meer dan vorig jaar, omdat de zes voorscholen sinds april gratis zijn voor ouders en bovendien het team Ouderbetrokkenheid is uitgebreid met twee beroepskrachten. Naast ruim een miljoen voor de circa 850 peuters op de acht voorscholen, is er circa 365.000 euro voor bijna 240 kinderen op zeven peuterspeelzalen. Anders dan bij de peuterspeelzaal, krijgen op de voorschool de kinderen taalles volgens een methodiek die de basisschool voortzet. Voor de uitleen van speelgoed aan 150 gezinnen is 76.500 euro beschikbaar. Het ondersteuningsteam Ouderbetrokkenheid kost circa 225.000 euro; de medewerkers werken op de twee ouder-en-kindcentra en zes voorscholen/brede scholen om de ouders bij het onderwijs te betrekken, zodat de ouders hun kind thuis helpen met hun schoolwerk.

90.000 euro voor verlengde schooldag nieuwe stijl

De basisscholen De Mijlpaal, Jan de Doper, Pro Rege, Hasselbraam, Bisschop Huibersschool en El Kadisia krijgen een verlengde schooldag nieuwe stijl, met opvang van 7.30 - 18.30 uur, inclusief naschoolse activiteiten als sport en cultuur. Beroepskrachten zorgen voor de verbinding tussen school en naschoolse activiteiten. Aanleiding is de opvangplicht voor scholen vanaf nu, waardoor alle Nederlandse basisscholen verplicht zijn de leerlingen voor schooltijd, in de lunchpauze en na schooltijd op te vangen; althans, wanneer de ouders daarom vragen. Met 90.000 euro neemt Slotervaart deel aan het stedelijk project Dagarrangementen en combinatiefuncties, met stadsdelen, schoolbesturen, kinderopvang en welzijn. De openbare basisscholen in Slotervaart volgen dit met belangstelling, zij zijn als brede scholen al langer aan het werk met de verbinding tussen school en buitenschoolse activiteiten. In Slotervaart maakt 61 procent van de ouders gebruik van buitenschoolse opvang, iets vaker dan gemiddeld in Amsterdam, voornamelijk ouders uit Nieuw Sloten en omgeving. De behoefte aan opvang groeit, is de inschatting van het stadsdeel.

Extra geld naar brede school activiteiten Ru Paré

Een kleine 20.000 euro overschot van Kansweb voor bredeschoolactiviteiten, gaat dit schooljaar naar extra bredeschoolactiviteiten en -ontwikkeling van de Ru Paré. Het grote leerlingenaantal op de Ru Paré (ca.390) en de onderwijsachterstanden maken deze extra inzet noodzakelijk. De Ru Paré zet het extra budget onder andere in voor taalvaardigheden en de ontwikkeling van sociaal emotionele vaardigheden.

Ondernemershuis Nieuw West

Ondernemershuis Nieuw West biedt startende en gevestigde ondernemers informatie, advies, cursussen en trainingen. Onlangs is ook stadsdeel Osdorp toegetreden tot het Ondernemershuis Nieuw West, tot nu toe een samenwerking tussen de stadsdelen Slotervaart, Geuzenveld-Slotermeer en de Dienst Economische Zaken Amsterdam. Deze uitbreiding van het werkgebied is mede aanleiding het budget van het ondernemershuis te verhogen, het aantal adviseurs te vergroten de openingstijden te verruimen. Ondernemershuis Nieuw West is hét adres in nieuw west voor advisering over bedrijfsvoering. Daarnaast heeft de Dienst Economische zaken onlangs het initiatief genomen voor het eenmalige project Vernieuwende Zaken dat ondernemers coacht op het gebied van uitstraling van het bedrijfspand en veiligheidsmaatregelen. Ondernemershuis Nieuw West is gevestigd aan de Derkinderenstraat 94 in Slotervaart . Openingstijden zijn dinsdag, donderdag en vrijdag van 09.00 tot 17.30 uur en op afspraak op donderdagavond van 17.30 tot 21.00 uur. Voor meer informatie zie: www.ondernemershuisnieuw-west.nl.

Stadsdeel keurt cijfers Stichting Openbaar Onderwijs Westelijke Tuinsteden goed

Het stadsdeel keurt de eerste jaarrekening van de Stichting Openbaar Onderwijs Westelijke Tuinsteden (SOOWT) goed. De stichting sluit 2006 af met een positief resultaat; er is 650.000 euro meer binnengekomen dan uitgegeven. Sinds 1 januari 2006 vormt niet meer het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel het bestuur van de zes openbare basisscholen in Slotervaart, maar bovengenoemde stichting. Ook de begroting voor 2007 van de stichting heeft akkoord gekregen.

Groot onderhoud wegen

Een aantal wegen in het stadsdeel is aan groot onderhoud toe. Het gaat om de Nachtwachtlaan (uitvoering: eind 2008), de Staalmeesterlaan (uitvoering: eind 2008), de Jan Evertsenstraat (uitvoering: eind 2008), de Comeniusstraat (uitvoering: 3e kwartaal 2008), de Jan Tooropstraat (uitvoering: begin 2009) en de Louwesweg (uitvoering: eind 2009). Om de volgorde van de uitvoering te bepalen wordt een driejaarlijkse technische inspectie uitgevoerd door de afdeling Beheer Openbare Ruimte (BOR) van de sector Stadsdeelwerken. Een deel van de projecten wordt gefinancierd uit de voorziening Groot Onderhoud Wegen die in de loop der jaren is opgebouwd, de overige projecten worden gefinancierd door middel van kredieten.

Wijksteunpunt Wonen Slotervaart van start!

Stadsdeelbestuurder Ineke Ketelaar gaf woensdag 5 september het startschot voor het Wijksteunpunt Wonen in de Jan Tooropstraat 6. Ketelaar zei de vele belangstellenden blij te zijn met dit steunpunt, juist omdat er veel gebeurt op woongebied en bewoners gebaat zijn bij goed advies, informatie en ondersteuning. Bewoners kunnen nu op vier locaties terecht bij een woonconsulent: tijdens het vrije inloopspreekuur op de hoofdlocatie van het Wijksteunpunt Wonen (Wswonen) bij Eigenwijks aan de Tooropstraat 6; en op afspraak bij het SIP Overtoomse Veld en Staalmanplein en het loket Zorg en Samenleven. Het Wijksteunpunt Wonen is er voor álle bewoners; huurders en kopers. Zij kunnen er terecht voor ondersteuning van bewonerscommissies of bewonersgroepen. Ineke Ketelaar en Dick Glastra van Loon, coördinator WSwonen Slotervaart moedigden allochtone bewoners aan hier ook gebruik van te maken. Meer informatie zie: www.wswonen.nl.

Toegekende subsidies in 2006

Voor een aantal organisaties is de subsidie 2006 definitief vastgesteld en zijn de eindafrekeningen over de subsidie 2006 gemaakt. De vereniging De Oeverlanden ontvangt een bedrag van 2000 euro voor het beheer van het gebied De Oeverlanden. Daarvan is inmiddels 1800 euro in maandelijkse termijnen uitgekeerd en de vereniging krijgt het resterende bedrag uitgekeerd. Kinderboerderij De Uijlenburg ontvangt een subidie van 40.550,- euro voor het beheren van de kinderboerderij in het Rembrandtpark. De Uijlenburg heeft al een bedrag van 36.495,- euro ontvangen en zij krijgt het resterende bedrag uitgekeerd. De stichting Veldstudie verzorgt educatielessen aan kinderen en scholen in het gebied De Oeverlanden. Zij ontvangt daarvoor een subsidie van 8.000,- euro waarvan al 7.200,- euro is uitbetaald. Het restbedrag wordt aan de hand van de eindafrekening aan de stichting overgemaakt.

Agenda


* Vrijdag 7 september 08.45- 10.00 uur. Feestelijke start nieuwbouw Islamitische basisschool El Kadisia opening door stadsdeelwethouder Ineke Ketelaar. Locatie: hoek Jan Tooropstraat/Johannes Hilverdinkstraat

* Zaterdag 8 september 12.00 - 20.00 uur en zondag 9 september van 11.00 - 17.00 uur. Domweg Gelukkig: Open ateliersdagen met Markt op kunstenaarsterrein Nieuw en Meer. Meer informatie: www.nieuwenmeer.nl tel. 020 6172000 of mjhoeboer@hetnet.nl.
* Zaterdag 8 september vanaf 8.30 - 15.30 uur. Milieudag , start in de Van Eesterenzaal, Piet Mondriaanstraat .... Met ondermeer een fietstocht naar het Afval Energiebedrijf. Met de bus kan ook. Stadsdeelwethouder Paulus de Wilt (milieu) is erbij. Aanmelden: Eigenwijks, 020-3460670, info@eigenwijks.nl.
* Maandag 10 september 19.30- 21.30 uur. Thema avond Buurtbeheer: Vochtproblemen in woningen. Er zijn multiculturele hapjes aanwezig. Locatie: Eigenwijks, Jan Tooropstraat 6
* Donderdag 13 september 11.00- 12.00 uur. Ontmoeting met de dames van de Branding Stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch spreekt de vrouwen van de Branding over hun activiteiten. Locatie: August Allebeplein

* Zaterdag 15 september 13.00- 17.00 uur. Indianendag Op het August Allebéplein is weer van alles te doen met straatorkest Toos, zomerbraderie en een vlooienmarkt. Locatie: August Allebéplein.