Ingezonden persbericht


Persbericht

Hortus botanicus Leiden

Dahliakeuring: de mooiste Dahlia's van Nederland

7-8-9 september

Elk jaar organiseert de Nederlandse Dahlia Vereniging een aantal kweekwedstrijden. In het weekend van 7-9 september zullen de beste resultaten hiervan te zien zijn tijdens een kleurrijke bloemenshow in bezoekerscentrum 'De Wintertuin' van de Hortus botanicus Leiden.

Amateur- en commerciële kwekers laten met deelname aan de zogenaamde 'vazenkeuring' hun vaardigheid op het gebied van het kweken van Dahlia's zien. Dit is het moment dat de kwaliteit van 'het product' ( in dit geval Dahlia's) en daarmee de kunde van de amateur- en commerciële kwekers getest wordt.

Een deskundige jury, aangesteld door de V.K.C. - de Vaste Keurings Commissie - beoordeelt de resultaten van bijvoorbeeld de 7- en de 25 kweekwedstrijd. Deelname betekent voor de Dahlialiefhebber een zomer lang toewijding aan de Dahlia, zonder vakantie en met dagelijks een verplicht bezoek op het veld om de planten op waterschade of een aanval van een plaaginsect te controleren. Op de dag vóór de keuring moeten er namelijk 7 of zelfs 25 dahlia's gesneden kunnen worden die allemaal gelijk van vorm en gelijk van kleur zijn, en dezelfde kwaliteit van het blad hebben. Er zijn drie categorieën waarbinnen er bloemen beoordeeld zullen worden: bloemen met een doorsnede tot 9 cm, bloemen in de categorie van 9,1 - 16,9 cm en bloemen groter dan 17 cm.

Naast de 7- en 25-wedstrijd wordt er ook gestreden om de wedstrijd voor de beste potdahlia, de meest interessante nieuwe kruising (de zaailingenwedstrijd) en is er een bloemstukjeswedstrijd. De strijd om de grootste gekweekte bloem gaat dit jaar om een bloem van de variëteit 'Gold'. Wilt u deel uitmaken van een lange traditie in de horticultuur dan is een bezoek aan de show van de Nederlandse Dahlia Vereniging in de Leidse Hortus zeker de moeite waard.

Dahliakeuring: de mooiste Dahlia's van Nederland

Waar

Hortus botanicus Leiden, Rapenburg 73, 2311 GJ Leiden

Wanneer

7 - 9 september 2007

Open

Dagelijks 10 - 18 uur

Entree

Dagkaart

E 5 / E 3

Kinderen 4-12 jaar

E 2,50

Museumkaart

Gratis

Informatie

071 - 527 7249 / www.hortusleiden.nl

Toegankelijkheid
Een deel van de Hortus, o.a. de Victoriakas, is niet goed bereikbaar voor mindervaliden die gebruik maken van een rolstoel of rollator.

Aan de redactie:

Bestanden op hogere resolutie, van de foto's boven aan het bericht kunnen worden aangevraagd via: veen@hortus.leidenuniv.nl

Voor informatie over de Dahliakeuring kunt u contact opnemen met:

Stans van der Veen, Publiek en Informatie - Hortus botanicus Leiden 071-5275144

Art Vogel, kaschef Hortus botanicus Leiden 06-12542374

3 september 2007, Leiden

(U maakt momenteel deel uit van de verzendlijst voor Persberichten uit de Hortus botanicus Leiden. Mocht u hier geen prijs meer op stellen stuur dan een antwoordmail en vermeld in de onderwerpbalk het woord afzeggen. Uw emailadres wordt dan van de lijst verwijderd.)

Stans van der Veen

Hortus botanicus Leiden

Publiek en Informatie/Pr & Information

P.O.Box 9516 2300 RA Leiden

t (0031) 071 - 5275144

f (0031) 071 - 5275199

e veen@hortus.leidenuniv.nl

www.hortusleiden.nl
(pic)(pic)(pic)(pic)(pic)(pic)(pic)(pic)(pic)(pic)(pic)(pic)(pic)(pic)(pic)


---- --