Open middag Energiegewassen en Landschapsmais 5 sep 2007

Onderdeel: Animal Sciences Group

Vrijdagmiddag 7 september is het demoveld met Energiegewassen en landschapsmais op Praktijkcentrum Nij Bosma Zathe te Goutum, nabij Leeuwarden, te bezichtigen.

Voor de productie van duurzame energie met mestvergisters worden, speciaal daarvoor geteelde, energiegewassen aan de mest toegevoegd om de biogasproductie te verhogen. Praktijkcentrum Nij Bosma Zathe van ASG Wageningen UR, heeft in het kader van het project North Sea Bio Energy een demoveld aangelegd met verschillende energiemaïsrassen, energiezonnebloemen en graan als dubbelteelt.
Bijzonder is ook de zogenaamde âlandschapsmaisâ en uitstoelingsmais. Op het demoveld staat mais met pakkende namen als Horizon en Kalimero. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor een breed zicht over de mais, met behoud van een extra hoge voederwaarde.

Tijdens demomiddag is het veld te bezichtigen en is er uitleg over de teelt van deze energiegewassen en landschapsmais en de mogelijkheden ervan als co-vergistingsproduct bij mestvergisten.

Tevens zal de strokenfrees voor maiszaai rechtstreeks in grasland getoond worden. Loonbedrijf Miedema uit Vrouwenparochie heeft deze machine ontwikkeld. Voordeel van deze manier van zaaien is dat de graszoden voor het overgrote deel in takt blijft, waardoor de draagkracht van de zode behouden blijft. Dit zou bij natte omstandigheden bij de oogst een groot voordeel kunnen opleveren en diepe insporing kan worden voorkomen of verminderd.

De energiegewassen zijn te bezichtigen vanaf 13.30 uur tot 16.00 uur. Het demoveld ligt aan de Boksumerdyk 11 te Goutum vlak bij de proefboerderij.

Het demoveld is aangelegd in het kader van het project North Sea Bio Energy en wordt ondersteund door de EU en SNN, met behulp van de maiszadenleveranciers.

Meer over dit onderwerp
Nij Bosma Zathe
Contact
Nij Bosma Zathe
Gelein Biewenga
058 - 216 7592
gelein.biewenga@wur.nl