CBS

Conjunctuurbericht
Vrijdag 7 september 2007 9:30

Beduidend hogere omzet industrie

De Nederlandse industrie heeft in juli 13 procent meer omgezet dan in juli vorig jaar. Dit is aanzienlijk meer dan in juni, toen de omzet met 6 procent toenam. Het is de tweede keer in 2007 dat een omzetgroei met dubbele cijfers genoteerd kan worden. In alle branches van de industrie werd meer omgezet.

De toename van de omzet was voor ongeveer driekwart toe te schrijven aan een grotere afzet, voor ongeveer een vierde aan hogere afzetprijzen. Daarnaast had juli dit jaar een ander werk- en vakantiepatroon dan in 2006. Het positieve effect hiervan op de omzet was ongeveer 1 procent.

Op de buitenlandse markt boekte de industrie 14 procent meer omzet. Alle branches realiseerden daar een forse omzetgroei. In het binnenland zagen de ondernemers hun omzet met ruim 11 procent toenemen. Met uitzondering van de textiel-, kleding- en lederindustrie hebben alle branches hier meer omgezet dan in juli 2006.

In de eerste helft van 2007 nam de industriële omzet met 8 procent toe ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De omzetontwikkeling op de binnenlandse en buitenlandse markt was vrijwel even groot. Omzet industrie

Omzet industrie

Meer cijfers staan op de themapagina industrie en energie http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/industrie-energie/cijfers/

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 44 44
Fax (070) 337 59 71
E-mail: persdienst@cbs.nl