Nationale Bank van Belgie


2007-09-07

De performantie van kredietwaardigheidsystemen bij de beoordeling van in monetaire- beleidstransacties van het Eurosysteem gebruikt onderpand door François Coppens, Fernando González, Gerhard Winkler

NBB Working Paper No 118 - Research Series

De Working Paper "De performantie van kredietwaardigheidsystemen bij de beoordeling van in monetaire- beleidstransacties van het Eurosysteem gebruikt onderpand" werd eveneens gepubliceerd in de reeks Occasional Papers van de ECB en kadert binnen de context van het zogenoemde Eurosystem Credit Assessment Framework (ECAF).

Het ECAF legt de technieken en regels vast waaraan het binnen het Eurosysteem gebruikte beleenbare onderpand moet voldoen. In dit kader heeft het Eurosysteem gespecificeerd dat dit onderpand een minimale kredietkwaliteit moet bezitten die overeenstemt met een "A"-rating zoals die door de belangrijkste internationale ratingbureaus wordt toegekend.

Het doel van deze paper is tweeledig: ten eerste trachten de auteurs de drempel van een "A"-rating uit te drukken in termen van risico van wanbetaling (probability of default) op jaarbasis. Ze gebruiken gegevens uit ratingoverzichten van Standard & Poor's en Moody's om betrouwbaarheidsintervallen te berekenen voor kans op wanbetaling dat in overeenstemming kan worden gebracht met de single "A"-rating. Het tweede doel bestaat erin verschillende bestaande valideringsmodellen voor het risico van wanbetaling te onderzoeken teneinde na te gaan in hoeverre de kredietbeoordelingssystemen de toekomstige wanbetalingen kunnen voorspellen. In dat verband stelt de paper een eenvoudig mechanisme voor om de resultaten van de belangrijkste ratingbureaus te vergelijken met die van andere kredietbeoordelingssystemen zoals de op interne ratings gebaseerde systemen van commerciële banken (Bazel II-stelsel). Het is de bedoeling zo een eenvoudige valideringsmaatstaf te bieden als hulpmiddel om de resultaten te evalueren van de diverse kredietbeoordelingssystemen die deelnemen aan de beoordeling van het beleenbare onderpand voor de monetaire-beleidstransacties van het Eurosysteem. In tegenstelling tot de vaak gehanteerde benadering met betrouwbaarheidsintervallen stellen de auteurs een alternatief voor dat berust op een interpretatie van p- waarden als frequenties, waarmee een convergentie gegarandeerd wordt naar een ex ante vastgelegde waarde voor het risico van wanbetaling. Gelet op de algemene kenmerken van de beschouwde problematiek, achten de auteurs dat dit eenvoudig mechanisme ook in andere gebieden bruikbaar is.

Communicatie de Berlaimontlaan 14 tel. + 32 2 221 46 28 BTW BE 0203.201.340 Nationale Bank van België n.v. BE-1000 BRUSSEL www.nbb.be RPR Brussel


---- --