Openbaar Ministerie

Taxichauffeur aanrijding laan van NOE vervolgd

7 september 2007

Het OM in Den Haag vervolgt de taxichauffeur die vorig jaar 11 september een aanrijding met dodelijk afloop veroorzaakte op de laan van Nieuw Oosteinde in Voorburg. Bij die aanrijding kwam het 12-jarige meisje
Eline Houterman te overlijden. Aan de taxichauffeur wordt verweten dat hij met een te hoge snelheid (minimaal 61 km per uur) over een busstrook reed, terwijl hij op het instrumentenpaneel van zijn auto kon zien dat zijn ABS-remsysteem niet functioneerde. Doordat hij zijn snelheid niet voldoende regelde, botste hij tegen het fietsende meisje toen zij de weg overstak. Zij overleed de dag daarna ten gevolge van ernstig hersenletsel. De chauffeur wordt vervolgd voor art. 6 van de Wegenverkeerswet (het veroorzaken van een verkeersongeval met dodelijke afloop).

Deze zaak zal op 16 november worden behandeld door de meervoudige kamer van de rechtbank Den Haag.

De technische recherche van de politie Haaglanden heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de toedracht van het ongeval. Uit dat onderzoek is gebleken dat de verkeersveiligheid langs de laan van Nieuw Oosteinde te wensen overlaat. Oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers zoals die van het ongeval zijn niet voorzien van waarschuwingsborden voor automobilisten. De officier van justitie heeft dan ook de gemeente Leidschendam-Voorburg, als beheerder van deze weg, geadviseerd maatregelen te nemen die de verkeersveiligheid verhogen.

In reactie hierop heeft het College van Burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg laten weten dat in juli 2007 is besloten tot een pakket aan maatregelen ter verhoging van de verkeersveiligheid op de Laan van Nieuw Oosteinde. Hiertoe behoren onder meer verkeerslichten en een zebrapad ter plaatse en een verbod voor taxi's tot medegebruik van de busbaan. De overige oversteekmogelijkheden van de Laan van Nieuw Oosteinde worden opgeheven. De gemeente heeft toegezegd dat deze maatregelen op korte termijn worden uitgevoerd.