Ingezonden persbericht


http://www.maastricht.nl/maastricht/show/id=300106

Vrijthofondernemers gaan overlast aanpakken

Datum: 07/09/2007

De Vrijthofondernemers gaan de komende weken samen een reglement opstellen om overlast tijdens de Rieu-concerten te beperken. Als daar een werkbaar voorstel uitkomt, is de kans groot dat de concerten van André Rieu volgend jaar gewoon doorgang kunnen vinden.

Dat is de uitkomst van een gesprek tussen burgemeester Gerd Leers van Maastricht en de Vrijthofondernemers, dat op 6 september door de burgemeester was georganiseerd. Gerd Leers heeft de ondernemers bijeen geroepen nadat gebleken was dat tijdens de concerten van juli dit jaar vanaf verschillende terrassen zoveel geluidsoverlast werd geproduceerd, dat de muzikanten hun werk niet meer konden doen en het publiek niet op een normale wijze van de muziek kon genieten. Onder die omstandigheden wilde Rieu de zomerse concerttraditie niet meer voortzetten. De voorverkoop is dan ook gestaakt.

De ondernemers hebben unaniem aangegeven groot belang te hechten aan het doorgaan van de concerten en hebben beloofd een gedragscode op te stellen, waarin harde afspraken gemaakt worden over wat wel en niet mogelijk is tijdens de concerten. De afspraken behelzen onder meer dat er alleen geserveerd wordt voor, na en in de pauze van het concert. Ook zullen geen groepen meer worden toegelaten en zullen ze gasten, die zich niet fatsoenlijk gedragen, steviger aanspreken op hun gedrag. De ondernemers zullen ook zelf een sanctie stellen op overtreding van deze regels.

Mochten de ondernemers erin slagen een stevig en overtuigend convenant af te sluiten, dan zullen de ondernemers, de gemeente en André Rieu deze afspraken op zondag 16 september ondertekenen.