Cel Externe Communicatie Eric AERDEN Vooruitgangsstraat 56, 1210 BRUSSEL

Persbericht
Datum: 31 August 2007
Betreft: Rijbewijs voor landbouwtractoren

Voor het rijbewijs voor landbouwtractoren (categorie G) geldt vanaf 1 september 2007 dat kandidaten niet verplicht zijn een opleiding te volgen in een erkende rijschool of landbouwschool. Voor het praktisch examen kunnen kandidaten enkel oefenen op een privé-terrein. Ze genieten tijdens het praktisch examen van een vrijstelling van rijbewijs, deze geldt niet wanneer ze zich naar het examencentrum begeven. Dan moeten ze vergezeld zijn van iemand in het bezit van het rijbewijs G.

De kandidaten die wel een opleiding volgen in een erkende rijschool mogen zich tijdens hun opleiding op de openbare weg begeven. Zij genieten tijdens het praktisch examen van dezelfde vrijstelling van rijbewijs, wanneer zij zich naar het examencentrum begeven zijn zij vergezeld van iemand van de rijschool of opleidingsinstelling waar ze scholing volgden.
Daarnaast kunnen houders van het rijbewijs B of B+E, ook vanaf 1 september 2007, voertuigen besturen van categorie G, op voorwaarde dat de massa van deze voertuigen de maximaal toegelaten massa voor categorieën B en B+E niet overschrijdt. Deze mogelijkheid bestond voordien reeds voor houders van het rijbewijs C (en subcategorieën).

De FOD Mobiliteit en Vervoer heeft als opdracht het voorbereiden en het implementeren van een overlegd federaal mobiliteits - en vervoerbeleid in dienst van de bevolking, de ondernemingen en de economie van het land. Het omvat 4 directoraten-generaal: het DG Luchtvaart, het DG Maritiem Vervoer, het DG Vervoer te land en het DG Mobiliteit & Verkeersveiligheid. Meer informatie over de missie en de actie van de FOD vindt u op www.mobilit.fgov.be


---- --