Universiteit van Tilburg

23 augustus 2007

Tachtigjarig bestaan Universiteit van Tilburg in het teken van Europa

16e lustrum gevierd met tal van activiteiten

De Universiteit van Tilburg viert in het academische jaar 2007/2008 dat zij 80 jaar bestaat. Het 16e lustrum staat in het teken van Europa, om te benadrukken dat de universiteit zich steeds nadrukkelijker op Europees niveau manifesteert. Tijdens dit jaar worden vele lustrumactiviteiten georganiseerd, zowel binnen de universiteit als daarbuiten.

Wat in 1917 van start ging als een kleine hogeschool voor de handel, is uitgegroeid tot een middelgrote universiteit die in binnen- en buitenland een uitstekende reputatie geniet op het terrein van mens en maatschappij: economie, rechten, sociale wetenschappen, geesteswetenschappen en theologie. Zowel onderzoekers als studenten waaieren uit over de hele wereld, terwijl anderen juist vanuit het buitenland in Tilburg komen werken of studeren.

"Wij voelen ons steeds meer een Europese universiteit", zegt Rector Magnificus Frank van der Duyn Schouten in een interview ter gelegenheid van het lustrum. Het is de ambitie van de Universiteit van Tilburg om in haar belangrijkste disciplines in de Europese voorhoede te opereren. Tegelijkertijd, zo benadrukt de rector, blijft de universiteit zich nauw verbonden voelen met de stad Tilburg en de Brabantse regio.

De rijkgeschakeerde omgeving waarin de Universiteit van Tilburg opereert, weerspiegelt zich in het uitgebreide lustrumprogramma. Een van de hoogtepunten daarin is de 80e Dies Natalis op 15 november. Ter gelegenheid daarvan worden drie eredoctoraten verleend aan de Canadese historicus, schrijver en politicus Michael Grant Ignatieff, de Turkse schrijver Orhan Pamuk en de gerenommeerde Amerikaanse psycholoog Robert Sternberg.

Verder worden voor verschillende doelgroepen activiteiten georganiseerd, zoals een wereldrecordpoging blind simultaandammen door Ton Sijbrands met een bijbehorend damsymposium en de eerste Europese Case Competitie in Nederland Virtus, waarbij studenten uit tien landen in wedstrijdverband een bedrijfscasus oplossen. Een muzikale Europese reis staat gepland voor het lustrumconcert in april door het Philips Symfonie Orkest, internationale studenten komen over voor een basketbaltoernooi en ook staan op het programma een studentengalafeest, muziektheater en vijf wetenschappelijke congressen over onder meer body language, de gezondheidszorg en de katholieke kerk in Europa.

In de binnenstad van Tilburg wordt in het voorjaar de tentoonstelling Tilburg Transformeert ingericht, waarbij bezoekers met moderne verrekijkers een blik kunnen werpen op de metamorfose van het Tilburgse stadsbeeld. Middelbare scholieren uit Brabant strijden in het voorjaar om de titel 'slimste school van de regio'. Kortom, de Universiteit van Tilburg en al haar partners staat een bijzonder jaar te wachten.

Noot voor de pers
De eerste lustrumactiviteit is op vrijdag 7 september een Masterclass van de Amerikaanse politiek filosoof Michael Sandel over genetische manipulatie, onder de titel: Should we strive to create the perfect man? De officiele opening van het academisch jaar vindt plaats op maandag 10(!) september, met lezingen rond het lustrumthema Europa van de Rector Magnificus en oud-minister Bernard Bot. Hierover verschijnt een apart persbericht. Lustrumactiviteiten worden maandelijks aangekondigd in het Maandoverzicht voor de Pers (zie www.uvt.nl/nieuws/persberichten) en het volledige lustrumprogramma is te vinden op www.uvt.nl/lustrum. Contactpersoon voor het lustrumprogramma is persvoorlichter Corine Schouten, tel. 013 - 466 2993, e-mail c.h.schouten@uvt.nl. Meer persberichten van de UvT staan op www.uvt.nl/persberichten.