Gemeente Winterswijk


Winterswijks Café in teken van burgerparticipatie

Winterswijk - Op vrijdag 7 september organiseert de gemeente Winterswijk voor de tweede keer een Winterswijks Café. In een ongedwongen sfeer kunnen belangstellende inwoners discussiëren over de mogelijkheden om als burger invloed uit te oefenen op plannen en beleid van de gemeente. Het thema wordt ingeleid door een deskundige spreker. Aansluitend is de gelegenheid om in een informele sfeer te spreken met burgemeester, wethouders en commissie- en raadsleden. De bijeenkomst wordt gehouden bij Theatercafé Fox en duurt van 17.00 tot 19.00 uur.

De gemeente wil inwoners steeds vaker en steeds eerder betrekken bij het maken van nieuwe plannen en nieuw beleid. Burgerparticipatie heet dat met een mooi woord. Hiervoor heeft de gemeente verschillende instrumenten zoals bijvoorbeeld informatie- en inspraakbijeenkomsten, rondetafelgesprekken, spreekrecht tijdens commissie- en raadsvergaderingen, ideeënbus, burgercheques (financiële ondersteuning van plannen van inwoners) en burgerinitiatieven (onderwerp op de raadsagenda plaatsen). Aan mogelijkheden om invloed uit te oefenen geen gebrek. Of zijn het er juist te veel en zien inwoners door de bomen het bos niet meer? Is de gemeente doorgeschoten? Of schiet de gemeente juist te kort? Thema
Het thema op vrijdag 7 september aanstaande is: 'Burgerparticipatie. Doorgeschoten of tekort geschoten?' De discussie wordt ingeleid door de heer Pieter Meulman, oud-raadslid, communicatieadviseur, coach en trainer politieke communicatie en burgerparticipatie bij de Bestuursacademie Zuid Nederland. Hij gaat in zijn inleiding in op thema's als 'Hoe maak je burgerparticipatie tot een succes', 'Wanneer zet je burgerparticipatie in', 'Welke onderwerpen zijn bespreekbaar en welke niet', 'Welke verwachtingen zijn er bij de burger' en 'Hoe ga je daar als gemeente mee om'. Na zijn inleiding is er ruimte voor discussie.

Programma
17.00 uur ontvangst met koffie/thee
17.15 uur opening door Henk Jan Tannemaat
17.20 uur inleiding door Pieter Meulman
17.40 uur discussie onder leiding van Pieter Meulman 18.10 uur informele borrel
18.35 uur politiek intermezzo door Willem Wilterdink 19.00 uur einde programma

Meepraten?
Kom dan naar het Winterswijks Café! Vrijdag 7 september aanstaande bij Theatercafé Fox aan de Haitsma Mulierweg 11 van 17.00 tot 19.00 uur. Breng gerust vrienden, kennissen of buren mee. De toegang is gratis.