Ingezonden persbericht


Persbericht Radio 4 - 6 september 2007

Programma Radio 4 Zomeravondconcerten

Van vrijdag 7 september tot en met zaterdag 15 september

De Radio 4 Zomerconcerten staan deze week voor een belangrijk deel in het teken van het Gergiev Festival in Rotterdam. Radio 4 presenteert onder meer een kamermuziekrecital van de jonge pianist Ralph, het World Orchestra for Peace en de slotavond van het vermaarde festival. In deze laatste week van de reeks Radio 4 Zomerconcerten 2007 zijn bovendien opnamen te horen van de Salzburger Festspiele, de Berliner Festspiele, het Risør Chamber Music Festival en het festival Praagse Herfst.

Voor het zevende jaar op rij presenteert Radio 4 de Zomeravondconcerten. Van 1 juli tot en met 15 september zendt de klassieke radiozender elke avond rond 20.00 uur een uniek concert uit. Radio 4 Zomeravondconcerten presenteert komende week een gevarieerd programma:

Vrijdag 7 september - 20:00 uur (KRO)
Twee geloven op één kussen, daar slaapt de duivel tussen. De liefde van de heidense tovenares Armida en de christelijke ridder Rinaldo lijkt bij voorbaat gedoemd te zijn. Vanavond in de reeks Radio 4 Zomerconcerten de opera Armida van Joseph Haydn, in een uitvoering door het Mozarteum Orkest Salzburg o.l.v. Ivor Bolton met Annette Dasch als Armida en Michael Schade als Rinaldo. Het concert werd op 28 juli opgenomen tijdens de Salzburger Festspiele.

Zaterdag 8 september - 19:00 (KRO)
Vanavond is Radio 4 live aanwezig bij het Gergiev Festival in De Doelen in Rotterdam. Valery Gergiev dirigeert het World Orchestra for Peace, een orkest bestaande uit musici uit de grootste internationale orkesten. Zij spelen onder andere twee contrastrijke visies op Romeo en Julia:
* Wagner - Ouverture Tannhäuser.

* Berlioz - Roméo et Juliette (selectie).

* Prokofiev - Romeo en Julia (selectie).

Zondag 9 september - 20:00(KRO)
'Een hoogtepunt zonder mitsen en maren', schreef de Volkskrant over het optreden van pianist Ralph van Raat tijdens het Gergiev Festival van vorig jaar. Dit jaar speelt Van Raat het soloprogramma 'Darknesse visible'. De titel verwijst naar het gelijknamige pianowerk van Thomas Ades, waar Van Raat de avond mee opent. Daarnaast zijn onder meer Nuages Gris van Franz Liszt, Night Piece van Benjamin Britten en Leos Janàčeks pianocyclus In de mist te horen.

Maandag 10 september - 20:00 (NPS)
Vanavond een concert van het 'huisorkest' van de Berliner Festspiele: de Berliner Philharmoniker o.l.v. Sir Simon Rattle. Op het programma staan de Sarabande van Ferrucio Busoni, het pianoconcert van Antonin Dvoràk (met Andràs Schiff als solist), Ionisation van Edgar Varèse en de wonderbaarlijke mandarijn van Béla Bartók. In het tweede deel van het Radio 4 Zomeravondconcert een opname van het befaamde Tokyo String Quartet met werken van Beethoven, Auerbach en Schumann.
* Busoni - Sarabande uit Twee studies voor Dr. Faust opus 51
* Dvorak - Pianoconcert in g opus 33

* Varèse - Ionisation voor 13 percussionisten

* Bartok - De wonderbaarlijke Mandarijn.

* Beethoven - Strijkkwartet in F opus 18

* Lera Auerbach - Strijkkwartet nr. 2.

* Schumann - Strijkkwartet in A opus 41

Dinsdag 11 september - 20:00 (TROS)
Vandaag op Radio 4 een avond in het teken van de kamermuziek. Het eerste concert werd 27 juni jl. opgenomen tijdens het Risør Chamber Music Festival. Pianist Leif Ove Andsnes, artistiek leider van dit Noorse festival, speelt samen met o.a. hoornist Radovan Vladkovic en violist Julian Rachlin werken van Schumann, Debussy, Sibelius en Brahms. In het tweede deel een liedrecital met twee sterzangers: tenor Michael Schade en bariton Thomas Quasthoff.

Woensdag 12 september - 19:30 (VPRO)
Vanavond komt het Radio 4 Zomerconcert rechtstreeks vanaf het festival Praagse Herfst in Tsjechië. Het Weens Radio Symfonie Orkest o.l.v. Bertrand de Billy speelt Tsjechische werken: het symfonisch gedicht In het Tatra-gebergte van Viteszlav Novak, Michelangelo's Stone van Oldrich Flosman en Ripening, een symfonisch gedicht van Josef Suk. Later op de avond bovendien koormuziek van Arvo Pärt en Cyrillus Kreek, door het Estlands Filharmonisch Kamerkoor o.l.v. Paul Hillier.

Donderdag 13 september - 20:00 (AVRO)
Van chaos tot kosmos: het ontstaan van de wereld is vanavond te horen in het oratorium Die Schöpfung van Joseph Haydn. Rechtstreeks vanuit Kopenhagen presenteert Radio 4 het Deens Nationaal Orkest en het Deens Nationaal Vocaal Ensemble en koor o.l.v. Thomas Dausgaard. Als solisten werken mee: de sopraan Ekaterina Siurina, tenor Werner Güra en bariton Johan Reuter.

Vrijdag 14 september - 20:00 (KRO)
Live vanaf het Gergiev Festival in Rotterdam presenteert Radio 4 een avond lang nachtmuziek. De Griekse violist Leonidas Kavakos vertolkt de wonderen van de nacht in het vioolconcert L'arbre des songes van Henri Dutilleux. Valery Gergiev en het Rotterdams Philharmonisch Orkest besluiten de avond met de 7e symfonie van Gustav Mahler, bijgenaamd 'Lied van de nacht'.

Zaterdag 15 september - 20:00 (KRO)
Op de laatste avond van de Radio 4 Zomerconcerten 2007 een live verslag van het slotconcert van het Gergiev Festival. Valery Gergiev en het Rotterdams Philharmonisch Orkest richten de blik op de Oosterse duizend-en-één-nacht met Olivier Messiaen's hemelse L'ascension en de Nederlandse première van Boris Tisjtsjenko's Suite uit Jaroslavna. Het oosterse nachtleven wordt ultiem verklankt in Sheherazade van Nikolai Rimsky-Korsakov.

Radio 4 Zomeravondconcerten
Radio 4 heeft uit het aanbod van nationale en internationale zomerfestivals en bijzondere klassieke muziekevenementen een gevarieerd programma samengesteld met 77 concerten. Verschillende genres komen aan bod: orkestmuziek, kamermuziek, recitals en opera, met composities van de Middeleeuwen tot 21e-eeuwse premières.

Meer informatie over de zomeravondconcerten staat op www.radio4.nl en www.zomeravondconcerten.nl en op teletekst pagina 264.



Ingezonden persbericht