Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 7 september 2007

Programmabegroting 2008 klaar en meerjarenperspectief sluitend

Het college heeft haar beleid voor de komende jaren uitgestippeld in de programmabegroting 2008. De bijbehorende kosten en hoe dit gefinancierd gaat worden staat in de meerjarenramingen 2009-2011. Het meerjarenperspectief is sluitend en er is financiële ruimte om het structurele en gewenste nieuwe beleid gestalte te geven. Voor het jaar 2008 is er bijna E 270 miljoen beschikbaar om de verschillende programma's vanuit het collegeprogramma uit te voeren. Op 6 en 8 november zal de gemeenteraad deze begroting behandelen.

"Het college is op stoom om het begrotingsprogramma 2008 uit te voeren", aldus wethouder Rian van Dam, wethouder financiën.

Van perspectiefnota naar programmabegroting
Op 28 juni is door de gemeenteraad de perspectiefnota vastgesteld. In deze nota zijn de kaders vastgelegd waarbinnen het college beleid tot uitvoering mag brengen. De perspectiefnota geeft zicht op de financiën van de gemeente en is de vertaling van de ambities van het college. Deze ambities zijn vastgelegd in het collegeprogramma. Het gaat hierbij om zowel beleidsmatige (welk beleid krijgt prioriteit) als financiële aspecten (wat kost dat). De programmabegroting is de uitwerking van deze kaders in thema's en programma's. Bij de behandeling van de perspectiefnota heeft de raad prioriteit gegeven aan de bereikbaarheid van de stad. Voor de langere termijn zullen middelen gereserveerd moeten worden om infrastructurele werken die nodig zijn om de stad bereikbaar te houden, te financieren. In de programmabegroting 2008 is oa aan dit onderwerp prioriteit gegeven.

Het meerjarenperspectief hoort bij de programmabegroting. Het schetst een beeld van het beleid en bijbehorende kosten op langer termijn. Het college heeft de verantwoordelijkheid een sluitend meerjarenperspectief af te leveren en dat is dit keer weer gelukt. Het (financiële) perspectief is door drie zaken sluitend gekregen:
. Doorlichting organisatie, met de '7% efficiency regel' zoekt de gemeente de oplossing in het natuurlijk verloop van vertrek van medewerkers, in elk geval niet in ontslag.
. Op basis van het bestuursakkoord extra middelen beschikbaar gekregen voor het uit te voeren beleid.
. Financiële meevallers binnen de afdeling ART (Afval, Reiniging en Techniek) door efficiënter werken, kostenbesparende acties en gestegen opbrengsten.

Doordat de (oa papier)opbrengsten bij ART zijn gestegen (papier is duurder geworden), worden er komend jaar geen extra kosten berekend voor de afvalstoffen. Dit betekent in tegenstelling tot andere heffingen die komend jaar wat hoger worden door de inflatiecorrectie (1,5%) dat het tarief voor de afvalstoffenheffing voor de bewoners van Alkmaar gelijk kan blijven.

Programmabegroting 2008
De programmabegroting 2008 bestaat uit nieuw en bestaand beleid dat gebaseerd is op het collegeprogramma. Het leidende thema van het collegeprogramma is Alkmaar als een leefbare stad, een stad waar iedereen er toe doet. Dat betekent: Investeren in mensen, investeren in welzijn- en zorgvoorzieningen en het voeren van een goed sociaal beleid, blijvend inzetten op leefbare wijken met een veiligheidsbeleid dat is gestoeld op preventie en handhaving, een toekomstbestendige fysieke, economische, culturele en sociale infrastructuur met accenten op bereikbaarheid, werkgelegenheid, sociale woningbouw en groen in en om de stad en het vormgeven aan regionale samenwerking om gezamenlijk te werken aan dezelfde doelstellingen.

Een aantal voorbeelden van nieuw beleid die in de programmabegroting staan:
. Nieuw beleid dat de raad gewenst heeft door middel van een aantal moties, zoals bijvoorbeeld een integraal veiligheidsbeleid (instellen van een veiligheidscoördinator, E 66.000 structureel)
. Parkeerbeleid (E 500.000 voor 2008-2011)
. Onderwijsvoorzieningen voor AZC-kinderen en neveninstromers (E 135.000 voor 2008)
. Verbetering (particuliere) gemeentelijke en rijksmonumenten (E 272.000 voor 2010-2011)
. Ouder- en kindcentra (E 100.000 voor 2009, E 200.000 voor 2010-2011)
. Verbinding school en sport (E 200.000 voor 2008-2011)
. Plan van aanpak luchtkwaliteit (E 250.000 voor 2008-2010)

Naast nieuw beleid wordt er ook uitvoerig gekeken naar het optimaliseren en intensiveren van bestaand beleid, zoals bijvoorbeeld het jongerenbeleid en arbeidsmarktbeleid (meer mensen aan het werk is het streven van het college).

De raad
De begroting 2008 gaat op 6 en 8 november naar de raad en zij zal de plannen met bijbehorende begroting vaststellen.