PvdA Europees parlement


Ieke van den Burg leidt PvdA-eurodelegatie

7 september 2007

Ieke van den Burg

Ieke van den Burg is woensdag j.l. unaniem gekozen tot de nieuwe leider van de Nederlandse delegatie van de sociaal-democratische fractie in het Europees Parlement. Van den Burg volgt Max van den Berg op, die deze week zijn werkzaamheden als Commissaris van de Koningin in Groningen is begonnen. Naast de benoeming van Van den Burg heeft het vertrek van Van den Berg tevens geleid tot enkele portefeuillewisselingen, en de installatie van Lily Jacobs als nieuwe PvdA-europarlementariër.

Ieke van den Burg (55) uit Amsterdam is sinds 1999 europarlementslid. Voorheen werkte ze voor de FNV als federatiebestuurder.

De vacature als lid van het Europees Parlement, die ontstond door het vertrek van Max van den Berg, wordt ingevuld door Lily Jacobs, oud-gedeputeerde van Gelderland en oud-wethouder van de gemeente Culemborg. Door deze nieuwe aanstelling zijn ook de taken en de werkzaamheden van de 7 PvdA-europarlementariërs herverdeeld.

Ieke van den Burg is als delegatieleider, ook lid van de commissie economische en monetaire zaken en de commissie interne markt en consumentenbescherming.

Thijs Berman neemt voortaan deel aan de commissie ontwikkelingssamenwerking, de begrotingscommissie, de commissie die verzoekschriften behandelt en de subcommisie van buitenlandse zaken over mensenrechten.

Emine Bozkurt is lid van de commissie werkgelegenheid en sociale zaken, van de commissie vrouwenrechten en gendergelijkheid en van de commissie cultuur en onderwijs. Bovendien maakt zij deel uit van de parlementaire delegatie EU-Turkije.

Dorette Corbey maakt deel uit van de commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid, van de commissie visserij en van de commissie industrie, onderzoek en energie.

Lily Jacobs neemt de commissie landbouw en de commissie vervoer en toerisme voor haar rekening.

Edith Mastenbroek is lid van de commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken, van de commissie juridische zaken en van de commissie begrotingscontrole.

Jan Marinus Wiersma vertegenwoordigt de PvdA in de commissie buitenlandse zaken, ook in de subcommissie daarvan over veiligheid en defensie en in de commissie internationale handel. Hij houdt zich ook bezig met de constitutionele zaken van de Europese Unie. Hij is bovendien vice-voorzitter van de sociaal-democratische fractie in het Europees Parlement, waar de PvdA-delegatie deel van uitmaakt.