Politie Groningen

Vrijdag 7 september 2007

Provincie Groningen, 07-09-2007

Stedum: jongen komt onder landbouwvoertuig

Bij een ongeval in een weiland aan de Delleweg in Stedum is donderdagavond een 16-jarige jongen uit die plaats ernstig gewond geraakt. De jongen wilde op een rijdend landbouwvoertuig stappen toen hij viel. Hierdoor kwam hij onder het voertuig terecht en reed het voertuig deels over hem heen. De jongen is met hoofdletsel naar een ziekenhuis gebracht. De politie heeft de Arbeidsinspectie op de hoogte gesteld van het ongeval.

Aduard: onder invloed achter stuur

Een 35-jarige automobilist uit Aduard is donderdagavond in zijn woonplaats aangehouden voor rijden onder invloed. Agenten zagen de man rijden op de Baron L. van Aduardsingel en wilden hem aan een blaastest onderwerpen. Uit deze test bleek dat hij alcohol had genuttigd voor hij in zijn auto was gestapt. Op het politiebureau werd van de man een bloedproef afgenomen. De politie maakt proces-verbaal op tegen de alcomobilist.

Wirdum: personenauto contra vrachtwagen

Bij een aanrijding tussen een personenauto en een vrachtauto op de Rijksweg bij Wirdum , is de vrachtauto deels in het Damsterdiep terechtgekomen. De vrachtauto is door een bergingsbedrijf op de wal gezet. De 19-jarige autobestuurder uit Almere en zijn inzittende (leeftijd onbekend) konden het ziekenhuis na controle verlaten. De inzittenden van de vrachtwagen kwamen met de schrik vrij. De personenauto raakte zwaar beschadigd. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Farmsum: verkeerscontrole

Bij een grote verkeerscontrole op de N992 bij Farmsum zijn donderdag 1078 bestuurders gecontroleerd. In totaal werden 38 bestuurders bekeurd. De meeste bekeuringen werden uitgedeeld voor het niet kunnen tonen van de benodigde papieren. Alle bestuurders werden aan een alcoholtest onderworpen. Niemand bleek onder invloed achter het stuur te zitten.

En 20-jarige vrachtwagenchauffeur uit Gieten werd bekeurd omdat hij geen chauffeursdiploma had en niet in het bezit was van het juiste rijbewijs. De vrachtwagen was te zwaar beladen en er ontbrak een tachograaf. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

De controle werd uitgevoerd in samenwerking met de AID, de Douane, de inspectie Verkeer en Waterstaat, het CBR en de Koninklijke Marechaussee.

Stadskanaal: schaftkeet van de weg gehaald

De politie heeft donderdagmiddag aan de Electronicaweg in Stadskanaal een 59-jarige automobilist uit Valthe bekeurd. De man vervoerde een schaftkeet waar diverse technische gebreken aan werden geconstateerd. Zo bleek de rem van de keet niet correct te werken en was de verlichting kapot. Bovendien bleek de aanhangwagen te zwaar om te mogen worden vervoerd met een bestelauto. De Drent moest de schaftkeet achterlaten totdat een geschikt voertuig de keet mee kon nemen. Tegen de Drent wordt proces-verbaal opgemaakt.

Groningen: bierfustdief loopt met slinkse methode tegen de lamp

De politie heeft donderdagmiddag op de Eikenlaan een 20-jarige man uit Delfzijl aangehouden voor winkeldiefstal. De Delfzijlster had in een supermarkt een bierfust voor een biertender weggenomen. Hij wilde het fust buiten leeg laten lopen om vervolgens het lege fust weer in te leveren. Hij wilde daarna de statiegeldbon bij de kassa inleveren. Tijdens het verhoor bekende de verdachte dat hij deze methode regelmatig toepast om statiegeld te incasseren. In enkele gevallen was hij tijdens een onbewaakt ogenblik door de klapdeuren van een supermarkt gelopen. Dit om aan het einde van het emballage-apparaat zijn even te voren ingeleverde fust nog een keer in te leveren. Op deze slinkse wijze werd de opbrengst voor de verdachte steeds groter. De 20-jarige had volgens eigen zeggen de afgelopen maanden de methode bij diverse supermarkten uitgevoerd. Ook bleek dat de Delfzijlster onlangs bij een benzinestation in de stad had getankt zonder de benzine te betalen. Hij werd hierbij door de pompbediende aangesproken, maar wist de 20-jarige te ontkomen. Wel moest hij zijn helm achterlaten bij het tankstation. Ten slotte bleek de man in het bezit van een snorfiets. Bij navraag bleek dat het voertuig donderdagmorgen was weggenomen bij het UMCG in Groningen. De verdachte bekende ook deze diefstal. De Delfzijlster is ingesloten. Hij zal nader worden gehoord.

Groningen: politie houdt man met geldkistje aan

De politie heeft donderdagavond op de Bornholmstraat een 30-jarige man uit Groningen aangehouden op verdenking van diefstal en inbraak aangehouden. De politie zag de Stadjer op zijn fiets rijden, terwijl hij geen verlichting voerde. De agenten spraken de man aan en maakten kenbaar dat ze hem wilden controleren. De verdachte wilde dit niet en fietste hard weg. Ook zagen de dienders dat de man een plat ijzeren voorwerp achterop de fiets had geplaatst. De agenten zette de achtervolging in en zagen dat de verdachte zijn fiets op de grond gooide. Hij rende vervolgens de bosjes in bij het viaduct aan de Beneluxweg. In dezelfde bosjes trof de politie de 30-jarige liggend op zijn buik aan. Ook constateerden de agenten dat het ijzeren voorwerp een geldkistje betrof met daarin een klein geldbedrag. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten. De politie stelt onder meer een onderzoek in naar de herkomst van het geldkistje.

Groningen: inbreker aangehouden dankzij getuige

De politie heeft donderdagnacht door alert reageren van een getuige een 48-jarige man uit Groningen kunnen aanhouden voor inbraak. De getuige had gezien dat de Stadjer met twee flessen drank via een kapotte ruit uit een supermarkt aan de P.C. Hooftlaan was komen lopen. De inbreker zag de getuige staan en bedreigde hem met een fles. Om deze reden bewaarde de getuige enige afstand. Hij alarmeerde vervolgens de politie. De agenten konden de verdachte op aanwijzing van de getuige achter een laboratorium aan de Ketwich Verschuurlaan inrekenen. De verdachte verkeerde zwaar onder invloed van drugs en/of alcohol. Hij werd ingesloten. De Stadjer zal vandaag worden gehoord over de inbraak.

Groningen: politie houdt geweldplegers aan

De politie heeft donderdagnacht op de Grote Markt twee Stadjers van 18 en 20 jaar aangehouden voor openlijke geweldpleging. De mannen worden ervan verdacht dat zij zonder enige aanleiding een 25-jarige plaatsgenoot hebben mishandeld. Door de klappen liet het slachtoffer een forse hoofdwond op. De politie waarschuwde de GGD, die het slachtoffer voor verdere behandeling naar het ziekenhuis brachten. De vriendin van de 25-jarige man is als getuige gehoord. Beide verdachten werden kort na het incident aangehouden. De politie stelt een nader onderzoek in.

De politie heeft diezelfde nacht in de Poelestraat in Groningen een 19-jarige inwoner van Groningen aangehouden voor mishandeling. Hij had een 17-jarig meisje uit Winschoten in het gezicht geslagen. De Stadjer had eerder die avond in een horecagelegenheid ruzie gehad met een andere jongen. Hij is ingesloten.

Groningen: Stadjer aangehouden na vernieling ruit

De politie heeft donderdagnacht op de Kraneweg een 18-jarige man uit Groningen aangehouden voor vernieling en poging tot inbraak. Een 65-jarige getuige had de verdachte opgemerkt en vond dat de man zich verdacht gedroeg. Hij besloot de 18-jarige knaap te observeren. Even later hoorde hij drie harde klappen. Hij zag dat een ruit van een Chinees restaurant was vernield. De politie kon de verdachte even later inrekenen. De man bleek bij zijn aanhouding in het bezit van enkele pillen. De politie vermoedt dat om verdovende middelen gaat. De verdachte, die volgens eigen zeggen net weer op vrije voeten was, werd ingesloten. De politie stelt een nader onderzoek in.

Groningen: man beledigt agenten

De politie heeft vrijdagmorgen een 23-jarige inwoner van Groningen aangehouden voor belediging. Agenten stonden in hun auto te wachten voor het verkeerslicht op de kruising Turfsingel Antonius Deusinglaan, toen vanuit de binnenstad een taxi langs reed. Op het moment dat de taxi voor de politieauto reed, stak de passagier zijn middelvinger op naar de agenten. De agenten gaven de taxichauffeur vervolgens een stopteken. Deze gaf daaraan gehoor, waardoor de 23-jarige klant aangehouden kon worden. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft donderdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Garmerwolde, N360: aantal geregistreerde voertuigen: 2196, aantal overtredingen: 194, hoogst gemeten snelheid: 85 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Zevenhuizen, Hoofddiep: aantal geregistreerde voertuigen: 532, aantal overtredingen: 84, hoogst gemeten snelheid: 80 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Hoogezand, Meint Veningastraat: aantal geregistreerde voertuigen: 677, aantal overtredingen: 83, hoogst gemeten snelheid: 76 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Groningen, Plataanlaan: aantal geregistreerde voertuigen: 2012, aantal overtredingen: 3, hoogst gemeten snelheid: onbekend, snelheidslimiet: 70 km/uur