Gemeente Vlieland

plattelânsprojekten Waddeneilanden paraat voor de nieuwe periode tot 2013

Plattelânsprojekten Waddeneilanden heeft de koers voor de periode 2007 2013 uitgezet. Het gebieds-platform Waddeneilanden heeft daarvoor een gebiedskader opgesteld, waarin de kansen en speerpunten staan op het gebied van plattelands-ontwikkeling. Project ideeën van burgers en organisaties kunnen getoetst worden aan dit gebiedskader.

De Friese Waddeneilanden vormen een gebied met unieke kwaliteiten. Dat komt onder andere door de landschappelijke variatie: van gewone duinen tot stuifduinen, kwelders met slenken en slikvelden, bossen, heide, polderlandschappen en enorme strandvlakten. De mensen die er wonen weten vaak heel goed wat er nodig is om hun omgeving beter en mooier te maken. Een dorpshuis, een speelveldje, herstel van historische paden en vaarten. Soms hebben zij daarbij een steuntje in de rug nodig, financieel of organisatorisch.

Plattelânsprojekten Waddeneilanden helpt initiatiefnemers daarom bij project ideeën. Het gebiedskader dient daarbij als toetsingskader. Thema's en doelen 2007 - 2013 Plattelânsprojekten Waddeneilanden wil samen met de regio werken aan een duurzaam en dynamisch evenwicht tussen natuur, landbouw, landschap, cultuurhistorie, toerisme en midden en klein bedrijf (mkb). In het gebiedskader heeft het gebiedsplatform (vertegenwoordigd door bestuurders en inwoners uit het gebied, onder voorzitterschap van gebiedsgedeputeerde Tineke Schokker) een aantal thema's geformuleerd, waaraan doelen voor de periode 2007 - 2013 zijn gekoppeld. De thema's zijn achtereenvolgens: natuur, landbouw & visserij, water, milieu, landschap & cultuurhistorie, recreatie & toerisme, plattelandseconomie, cultuur, leefbaarheid en zorg & welzijn.

Met de geformuleerde doelen per thema kunnen burgers en organisaties gemakkelijk nagaan of hun plan past in het gebiedskader en wellicht in aanmerking komt voor ontwikkeling en subsidie. Project ideeën Mensen met goede projectideeën, die passen bij het streven van Plattelânsprojekten Waddeneilanden, kunnen naar het projectbureau in Franeker stappen. Daar wordt gekeken naar de haalbaarheid van het projectidee, de beschikbare subsidiegelden en de voorwaarden en procedures die daar dan weer bij horen. Meer informatie en het volledige gebiedskader is te vinden op de website www.plattelansprojekten.nl/wadden.

Om te horen welke initiatieven er leven in het gebied, maakt Plattelânsprojekten Waddeneilanden deze herfst een tour langs alle eilanden om zo in contact te komen met belanghebbenden. Plattelânsprojekten hoopt dat er mooie projectideeën uit deze bijeenkomsten voort komen. Plattelânsprojekten Plattelânsprojekten is het loket voor projecten en subsidies in Fryslân en is in 2001 voor een periode van zes jaar door de provincie Fryslân en de Friese gemeenten gestart om een sociaaleconomische impuls te geven aan het Friese platteland. Vanwege het succes van deze eerste periode hebben Gedeputeerde Staten van Fryslân besloten een doorstart te maken voor de periode 2007 - 2013.