Gemeente Binnenmaas

Blauwtong in de Hoeksche Waard

Blauwtong heeft ook in de Hoeksche Waard toegeslagen. Volgens landbouworganisatie LTO is er niet één schapenhouder meer die niet door het virus is getroffen.

Het gaat om ongeveer 100 schapenhouders en nog een kleiner aantal mensen die schapen als hobby houden. De dieren worden besmet met het blauwtongvirus door knutten, een klein insect. Op dit moment kunnen de boeren alleen nog doen aan pijnbestrijding, een medicijn tegen blauwtong is nog in ontwikkeling. Waarschijnlijk is dat pas in het volgend voorjaar beschikbaar.

Virusziekte

Blauwtong is een virusziekte bij herkauwers. Vooral schapen kunnen er ziek van worden en er soms aan sterven. Andere herkauwers (runderen, geiten, dromedarissen en wilde herkauwers) kunnen wel met het virus worden besmet, maar worden meestal niet ziek. Dieren die geen herkauwers zijn, lopen geen risico. Dit geldt uiteraard ook voor honden en katten; zij kunnen er niet ziek van worden.

Ongevaarlijk voor mensen

De ziekte is ongevaarlijk voor mensen! Het virus dat blauwtong veroorzaakt, het zogenaamde orbivirus, wordt overgebracht door de steek van bepaalde insectensoorten, zogenaamde knutten of culicoides. Het insect brengt het virus over door eerst een besmette en later een onbesmette herkauwer te steken.

Vervoer

Heel Nederland is ingesteld als zogenaamd 20-kilometer gebied. Vervoer van herkauwers binnen het 20-km-gebied naar een ander bedrijf of een slachthuis in het gebied is vrij toegestaan. Houders van schapen worden opgeroepen om bij voorkomende gevallen of verdenkingen de dierenarts in te schakelen. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het Ministerie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (www.minlnv.nl).

gemeentehuis
Sportlaan 22
3299 XG Maasdam

postadres
Postbus 5455
3299 ZH Maasdam

telefoon
078 - 676 44 33

fax
078 - 676 19 58

e-mail
gemeente@binnenmaas.nl