Gemeente Medemblik

Nieuw bestemmingsplan in de maak voor landelijk gebied

De gemeente is begonnen met de voorbereiding voor een nieuw bestemmingsplan voor het gehele landelijk gebied.

Dit betreft:


-
de huidige bestemmingsplannen Buitengebeidvan de voormalige gemeenten Medemblik en Noorder-Koggenland;


- het huidige bestemmingsplan Landelijk Gebied 2003 van de voormalige gemeente Wognum;


- delen van de lintbebouwing van diverse bestemmingsplannen van de voormalige gemeente Noorder-Koggenland.

Verouderd

In de gemeente Medemblik gelden momenteel verschillende bestemmingsplannen voor het buitengebied en voor de lintbebouwing. Dit zijn de bestemmingsplannen van de voormalige gemeenten Medemblik, Noorder-Koggenland en Wognum, waaruit de nieuwe gemeente Medemblik is ontstaan.

De bestemmingsplannen van die oude gemeenten blijven voorlopig gewoon gelden. Echter een deel ervan is verouderd en nog niet digitaal te raadplegen. Deze plannen moeten daarom worden herzien. Daarnaast zitten er in de diverse bestemmingsplannen nog verschillen, die tot een ongelijke behandeling van de inwoners en bedrijven kunnen leiden.

Eenheid

Het gemeentebestuur heeft besloten om deze problemen op te lossen door voor de gehele gemeente een nieuw bestemmingsplan voor het landelijk gebied te maken. Dat zal dan het gebied van de hele gemeente omvatten, met uitzondering van de stadskern Medemblik, de dorpskernen en de bedrijventerreinen.

De dorpskernen krijgen een eigen bestemmingsplan dat in twee of drie fasen tot stand wordt gebracht.

Op deze manier komt er eenheid in voorschriften en beleid en is het ook gemakkelijker om de bestemmingsplannen actueel te houden omdat het aantal gering is.

Inventarisatie agrariërs

Op de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling wordt al enige tijd gewerkt aan de voorbereidingen voor het nieuwe bestemmingsplan voor het landelijk gebied. Allereerst moet het nodige inventarisatiewerk en onderzoek worden gedaan.

Een onderdeel daarvan is het onderzoek naar agrarische bedrijven. Veel van die bedrijven zijn in de loop van de tijd gestopt. Voor een nieuw bestemmingsplan moet worden onderzocht voor welke agrarische bedrijven weer bouwmogelijkheden voor bedrijfsgebouwen moeten worden opgenomen en waar die mogelijkheden kunnen vervallen. De bedrijven ontvangen hiervoor binnenkort een formulier met een aantal vragen. In de begeleidende brief staat vermeld met contact kan worden opgenomen voor nadere informatie.

© Gemeente Medemblik Disclaimer & Copyright