Politie Midden- en West Brabant

Persbericht district Breda (7/9)

BREDA, 7 september 2007

Politie houdt straatrover aan

BREDA: De politie heeft vannacht omstreeks 01.20 uur in zijn woning een 27-jarige Bredanaar aangehouden in verband met een straatroof die donderdagavond omstreeks 21.20 uur plaats vond op de Donk. De verdachte was bij zijn vlucht herkend door een politiebiker. Hij is door een hulpofficier van justitie in verzekering gesteld. Tijdens zijn eerste verhoor heeft hij de beroving toegegeven. De recherche onderzoekt of hij voor meer zaken in aanmerking komt.

Gisteravond werd op het winkelcentrum de Donk een 16-jarige Bredase jongen beroofd van de inhoud van zijn schoudertas. Hij verklaarde dat er een man op hem afgelopen kwam die hem om een sigaret vroeg. Hij had dezelfde man kort daarvoor ook al een sigaret gegeven. Hij weigerde het verzoek waarna de man hem met gebalde vuist tegen zijn borst sloeg. Vervolgens pakte de man hem, vast en haalde enkele spullen uit zijn tas zoals een pakje sigaretten, een GSM-telefoon en wat klein geld. De politie heeft direct een onderzoek in de omgeving ingesteld. Een biker zag een man die hij ambtshalve kent vanwege eerder gepleegde misdrijven, lopen over de Paardeweide. De verdachte wist te ontkomen maar kon later vannacht thuis worden aangehouden.

Bredanaar aangehouden na doorrijding

BREDA: De politie heeft gisteravond een 49-jarige Bredanaar aangehouden die op de Schorsmolenstraat was doorgereden na een aanrijding met een fietser. Het slachtoffer, een 16-jarige Bredanaar raakte licht gewond.

Een 16-jarige Bredase jongen fietste gisteravond omstreeks 19.30 uur met een vriend op de Schorsmolenstraat te Breda. Ze kwamen vanuit de richting van de brandweerkazerne. Op het moment dat zij de Middellaan inreden kwam vanuit die straat een personenauto die aanvankelijk langzaam reed maar plotseling gas gaf en vervolgens in aanrijding kwam met de 16-jarige fietser. De jongen kwam met zijn bovenlichaam op de motorkap van de auto . Hij kwam klem te zitten tussen de trapper van zijn fiets en de voorbumper. De bestuurder van de auto stopte waarna het slachtoffer zijn voeten op de grond kon zetten. De fietser verklaart dat de automobilist op dat moment een handgebaar maakte en doorreed, rechtsaf richting de brandweerkazerne. Het slachtoffer had pijn aan zijn linkerenkel.

Ook had hij last van zijn nek. Zijn fiets was geheel vernield. De vriend van de getuige noteerde het kenteken en belde de politie. De verdachte kon vervolgens in de omgeving van zijn woning in het centrum worden aangehouden. Hij verklaarde dat hij voor de kruising stil had gestaan. Hij trok op om rechtsaf te rijden toen hij ineens van rechts uit zijn ooghoeken twee fietsers zag aankomen. Hij kon een van hen niet meer ontwijken. Hij verklaart dat vanwege de schrik was doorgereden. Zijn auto had verse schade aan de linkervoorzijde. De politie maakt proces-verbaal op.

Winkeldief aangehouden

BREDA: Gistermiddag is in een winkel aan de Haagweg een 33-jarige Bredanaar betrapt op winkeldiefstal. Hij stopte acht blikjes Grolsch bier en een fles Sminoff in zijn tas en rekende vervolgens deze goederen niet af bij de kassa. Hij werd door een medewerker van de winkel opgehouden en daarna overgedragen aan de politie. De man krijgt een proces-verbaal.

Man aangehouden voor huiselijk geweld

ETTEN-LEUR: Een hulpofficier van justitie heeft donderdagavond een 27-jarige man uit Etten Leur in verzekering gesteld omdat hij verdacht wordt van huiselijk geweld. Hij zou donderdagmiddag zijn 29-jarige vrouw hebben geslagen in hun woning in Etten-Leur. Ook had hij de onderste ruit van de voordeur van de woning vernield door daar tegen aan te schoppen. Verder had hij een zus van zijn vrouw bedreigd met een stuk glas. De echtgenote van de man en ook haar zus wilden geen aangifte doen. De politie pakt deze zaak echter ambtshalve op. Immers voor de vervolging van huiselijk geweld is een aangifte niet noodzakelijk.

De verdachte verklaarde dat hij de onderste ruit van de voordeur had vernield omdat hij boos was dat zijn koffer buiten de deur stond. Hij gaf toe dat hij zijn vrouw vanwege relatie problemen met zijn vlakke hand tegen haar hoofd had geslagen. De politie stelt een nader onderzoek in.

De politie stimuleert slachtoffers om aangifte te doen van huiselijk geweld. Maar een aangifte is niet (meer) noodzakelijk om een dader aan te houden. Bij voldoende ander bewijs, bijvoorbeeld letsel en getuigenverklaringen, kan de politie een dader toch aanhouden. Slachtoffers en daders worden gestimuleerd om hulp te zoeken. Hierover zijn concrete afspraken gemaakt met partnerorganisaties. Het doel is niet om de relatie te beëindigen, maar wel het geweld te stoppen.

Huiselijk geweld is geweld dat door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer is gepleegd. Het kan daarbij gaan om lichamelijk en seksueel geweld en om psychisch geweld, zoals bedreiging en belaging (stalking). Huiselijk geweld kan de vorm aannemen van
kindermishandeling en seksueel kindermisbruik, partner-relatiegeweld in alle denkbare verschijningsvormen, en mishandeling of verwaarlozing van ouderen.

Politie, Openbaar Ministerie, Reclassering, Raad voor de Kinderbescherming, vrouwenopvang en andere hulporganisaties werken samen aan het voorkomen en zo snel mogelijk stoppen van huiselijk geweld. Zij zijn van mening dat huiselijk geweld onacceptabel is en met geen enkel excuus kan worden gerechtvaardigd. Kijk voor meer informatie op www.huiselijkgeweldbrabant.nl.

Aanhouding tijdens controle jongerenoverlast Geeren Noord

BREDA: Gisteravond heeft de politie tijdens het toezicht in de wijk Geeren Noord op mogelijk overlastveroorzakende jongeren op de Joris Nempestraat een 18-jarige Bredanaar aangehouden die zich niet kon en wilde legitimeren. Twee agenten waren in de wijk aan het surveilleren jongerenoverlast zoals baldadigheid, vernielingen en luidruchtig aanwezig zijn tegen te gaan. Tijdens de controle van de identiteit van een groepje, dat op de Joris Nempestraat stond werd de verdachte aangehouden. Hij zei dat hij geen legitimatiebewijs bij zich had en dat hij ook zijn naam niet opgaf. Vervolgens ging de knaap op luidruchtige wijze de discussie daar over aan. Hij is aangehouden en krijgt een proces-verbaal.

Zes arrestaties tijdens horecatoezicht

BREDA: De agenten van het horecatoezicht in de Bredase binnenstad hebben vannacht in het uitgaanscentrum, hoewel het een rustige dienst was toch nog zes verdachten aangehouden. Het gaat dan om zaken als de bedreiging van een portier, aanranding en het verstoren van de openbare orde.

Twee Bredanaars (24 en 29 jaar) werden opgepakt omdat zij een portier van een café aan de Visserstraat bedreigden omdat zij niet werden toegelaten. De 29-jarige verdachte zwaaide met een knipmes en riep: ik steek jullie kapot. De andere verdachte begon mee te schreeuwen in de richting van de uitsmijters.

Een 20-jarige Rotterdammer werd aangehouden omdat hij in een café op de Vismarktstraat een 21-jarige bezoekster uit Dorst betastte aan haar borsten en billen. Het slachtoffer was daar erg van ontdaan en sloeg de verdachte als reactie op zijn gezicht. Ze heeft aangifte gedaan.

Een 21-jarige man uit Barendrecht werd aangehouden omdat hij op het Kerkplein de openbare orde verstoorde. Hij was uit een café gezet en zocht vervolgens buiten ruzie met bezoekers.

Een 23-jarige man uit Hoeven wilde nadat hij was betrapt op wildplassen zijn personalia niet opgeven en rende weg. Zijn 29-jarige vriend die bij de bekeuringsituatie aanwezig was en zich ook zeer recalcitrant gedroeg werd direct aangehouden. Zijn vriend meldde zich later aan het bureau.

Woninginbreker aangehouden

BREDA: De politie heeft vannacht omstreeks 04.20 uur op de Magnoliastraat een inbreker aangehouden. De verdachte, een 22 jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, is in verzekering gesteld. De politie kreeg vannacht een melding dat er een onbekende man op het dak van een woning zou zitten. Ter plaatse bleek dat omwonenden gestommel hadden gehoord. Terwijl de agenten voor in de straat stonden, hoorden ze glasgerinkel. Ze zagen twee mannen via een ingeslagen raam van een woonkamer naar buiten springen. Een van deze verdachten kon worden aangehouden. De andere man wist te ontkomen. De verdachte verklaarde dat hij het vermoeden had, dat er in het pand wietplanten stonden. Hij had deze willen stelen. Er stonden echter geen planten in de woning. Er stonden wel twee grote afzuigers in de kamer die gebruikt worden bij hennepplantages. De politie stelt een nader onderzoek in.

Inbreker aangehouden

BREDA: De politie heeft vannacht omstreeks 05.10 uur op de Columbusstraat een 33-jarige Bredanaar aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid bij een inbraak in een schuurtje aan de Oranjeboomstraat. De verdachte is in verzekering gesteld. De politie is nog op zoek naar twee mededaders

De meldster was wakker geworden door glasgerinkel. Ook hoorden ze mannenstemmen. Uit de schuur bleek een krat bier te zijn weggenomen. Ook was een fiets uit de schuur gehaald die nu half in de bosjes stond. Een getuige had gezien dat de drie mogelijke daders waren weggereden op een scooter. Tijdens het opnemen van de aangifte kwam de scooter voorbij rijden. Tijdens de achtervolging ging de scooter onderuit. Een persoon kon worden aangehouden.

Auteur: Willem van Hooijdonk