Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

Diefstallen op parkeerplaatsen bij begraafplaatsen

Regio, 07-09-2007 o De politie in de regio Noord- en Oost-Gelderland waarschuwt bezoekers van landelijk gelegen begraafplaatsen voor de activiteiten van autokrakers. De afgelopen maanden zijn 18 mensen gedupeerd geraakt en de buit bestaat meestal uit handtasjes met portemonnees en pinpassen of navigatieapparatuur.

De politie in de regio Noord- en Oost-Gelderland signaleert een toename van het aantal auto-inbraken op parkeerplaatsen bij landelijk gelegen begraafplaatsen. De auto-inbraken vinden meestal plaats wanneer gedupeerden het graf van een overleden familielid of kennis bezoeken.

De dieven vernielen een ruit of forceren het slot en hebben het vooral voorzien op handtasjes met portemonnees en pinpasjes of op het navigatiesysteem. De politie adviseert mensen dan ook dringend om geen spullen van waarde in de auto achter te laten. Spulletjes onder de stoel of in het dashboardkastjes leggen, is ook niet verstandig want het dievengilde kent de opberg-plekken en laat zich hierdoor niet weerhouden om een ruitje in te tikken.

Vanaf april tot heden zijn achttien bestuurders de dupe geworden, waarbij de meeste diefstallen in de Achterhoek (Ruurlo, Lochem, Warnsveld, Neede, Didam en Doetinchem) hebben plaatsgevonden. Ook op de Veluwe en rond Apeldoorn zijn mensen benadeeld door de dieven. De politie heeft aangiften opgenomen van gedupeerden die begraafplaatsen in Ugchelen, Loenen, Assel, Voorst, Ermelo en Nunspeet bezochten.

Een advies om te laten zien dat je niets van waarde in je auto hebt achtergelaten, is om je dashboardkastje open te laten. Mogelijk dat het dievengilde deze hint begrijpt! Verder vraagt de politie benadeelden om altijd aangifte te doen. Dit kan via internet (www.politie.nl) of na een telefonische afspraak via 0900 8844.

De politie zelf neemt de locaties in haar surveillance mee en vraagt mensen die iets bijzonders opvallen dit te melden via het bovenstaande nummer. Betrapt u iemand bij een auto-inbraak dan kunt u altijd naar 112 bellen.