Gemeente Breda

Delegatie Breda bezoekt China

Een Bredase delegatie onder leiding van burgemeester van der Velden brengt van 8 tot en met 16 september een bezoek aan de Chinese stad Yangzhou in de provincie Jiangsu. Ook fractievoorzitters van het CDA, PVDA en VVD, de directeur van Rewin en twee ambtenaren van de afdeling Economische zaken gaan mee. "In juni van dit jaar heb ik de vice-burgemeester van Yangzhou mogen ontvangen. Hierbij is uitgebreid de intentieverklaring van de West-Brabantse gemeenten en de provincie Zeeland besproken en zijn de vriendschapsbanden met Yangzhou gesmeed.", aldus de burgemeester.

De reis staat onder leiding van de commissaris van de Koningin in Noord Brabant waaraan ook enkele andere Brabantstadgemeenten deelnemen. Het gezelschap vormt een missie die een eerste stap wil zetten in de lange termijnstrategie om de relatie tussen de Chinese provincie Yangzhou en Noord-Brabant met hun belangrijkste steden te verbreden en te intensiveren. Vanwege het verkennende karakter is gekozen voor een delegatie met vertegenwoordigers uit de overheid.

Kennismaking en bevordering van de relaties

Het accent van de missie ligt op het leggen van contacten met het Chinese bedrijfsleven en op het informeren van het Chinese bedrijfsleven over investeringsmogelijkheden in Brabant. Daartoe zullen ook een 22-tal Brabantse ondernemers meereizen, met een intensief matchmaking programma waarin bij elkaar passende bedrijven met elkaar in contact worden gebracht.

Het eerste deel van de missie staat onder leiding van commissaris van de koningin, Hanja Maij-Weggen, het tweede deel staat onder leiding van Thoon Essed, gedeputeerde Bestuur en Middelen en speelt zich voor de Bredase afgevaardigden grotendeels af in het voor Breda belangrijke Yangzhou, de zusterstad van Breda.

Breda presenteert zich hierbij als `hoofdstad' van West-Brabant. Een belangrijke regio als vestigingslocatie voor vooral distributienetwerken en waar het prettig wonen, studeren, werken en recreëren is. Burgemeester van der Velden: "De vele bedijfsactiviteiten in West-Brabant vullen elkaar zeer goed aan. Ook de bereikbaarheid, zowel over de weg, over het water als per spoor, is meer dan uitstekend. Dat spreekt onze Chinese collega's erg aan." In navolging op het programma "Pieken in de Delta" van het ministerie van Economische Zaken, heeft ook Zeeland een belangrijke rol in onze samenwerkingsovereenkomst met Yangzhou. West-Brabant en Zeeland worden in dat verband gezien als complementaire, elkaar versterkende economische regio's.

De colleges van de 18 West-Brabantse gemeenten en Tholen, hebben de burgemeester van Breda gemachtigd om in China een intentieverklaring te tekenen met Yangzhou, die moet leiden tot duurzame economische samenwerking.

Yangzhou is afgelopen maand juni met een delegatie in Breda en de omliggende regio geweest. De Chinezen hadden toen vooral belangstelling voor de infrastructuur, de gunstige arbeidsmarkt, de nabij gelegen grote en kleine havens. Het tegenbezoek aan Yangzhou is vooral interessant om kennis te maken met de sterke punten en ook met de cultuur van die regio. Naast bezoeken aan het Foreign Trade en Economy Office worden workshops bezocht die ingaan op de economische kansen voor West-Brabant. Verder zullen verschillende bedrijven worden bezocht, waaronder een Nederlands bedrijf "Holland Mechanics" met een Nederlandse directeur uit Roosendaal. Op de universiteit van Yangzhou zal voor een groep van ongeveer 160 studenten een presentatie worden verzorgd over onze regio en zullen er contacten zijn met verschillende lokale en provinciale overheden. Belangrijk onderdeel van het bezoek is ook een presentatie over het National Environment Protection Model van Yangzhou.

Ook een bezoek aan de haven van Yangzhou, die van groot economische belang is voor deze stad, behoort tot het programma. Ook hier ligt een parallel met de onze eigen havens van Moerdijk en de Zeeuwse haven. Op dat gebied zullen dan ook projecten worden gestart gericht op kennisuitwisseling en samenwerking. "Dat is ook de reden waarom ik volgend voorjaar met een delegatie van West-Brabantse bestuurders en zakenlieden een vervolgbezoek aan Yangzhou wil brengen", aldus burgemeester Van der Velden.

Breda, 7 september 2007