Politie Groningen

Politie lost misdrijven Grootegast op

Grootegast, 07-09-2007 o Met de aanhouding van 11 personen heeft de politie in de gemeente Grootegast 12 misdrijven opgelost. De jongeren in de leeftijd van 15 tot en met 18 jaar worden ervan verdacht diverse vernielingen te hebben gepleegd in de periode van maart tot september. Twee jongens uit de groep (17 en 18) hebben bekend verantwoordelijk te zijn voor een winkeldiefstal in Oldekerk. Deze diefstal op een dorpswinkel van een 84-jarige vrouw zorgde in juni voor veel beroering in de omgeving.

Meld Misdaad Anoniem

De politie kwam de jongeren uit Grootegast, Oldekerk, Gerkesklooster en Groningen op het spoor na uitgebreid onderzoek van het Crimeteam en de jeugdagenten. Een anonieme tip via Meld Misdaad Anoniem leidde ook tot de jongeren. Ze verklaarden de misdrijven te hebben gepleegd uit verveling en baldadigheid.

Vernielingen

De misdrijven die de jongeren hebben gepleegd zijn zeer divers. Zo werd een kraan in de Berkenstraat vernield en werden vernielingen gepleegd aan een middelbare school en het gemeentehuis in Grootegast. Een ruit van de politiepost bij het gemeentehuis werd met een bal ingetrapt. Ook werd de plaatselijke bibliotheek vernield. Daarnaast zorgden de jongeren voor overlast in het centrum van Grootegast. Meest in het oog springende feit was de winkeldiefstal in Oldekerk, waarbij de jongens goederen wegnamen voordat de eigenaresse in de winkel kon komen.

Schade

De 18-jarige jongeman uit Groningen zit nog vast. Hij wordt gezien als een van de twee leiders binnen de groep. De ander verdachten zijn inmiddels op vrije voeten gesteld, maar zullen zich op een later moment moeten verantwoorden. De schade zal door de gedupeerden op de groep worden verhaald. De schade wordt geraamd op duizenden euros.