Waterschap Rivierenland

Proef met anoniem melden schendingen integriteit bij waterschap

Waterschap Rivierenland wil het voor burgers en ambtenaren mogelijk gaan maken om schendingen van integriteit door werknemers anoniem te melden. Het waterschap sluit zich hiermee aan bij een proefproject van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft het startsein gegeven voor deze proef, waarbij burgers en ambtenaren, geheel anoniem, integriteitschendingen kunnen melden bij het meldpunt M. (Meld Misdaad Anoniem). De proef duurt een half jaar. Aan de proef neemt, naast Waterschap Rivierenland, een aantal provincies, gemeenten en overige overheidsinstanties deel. Andere organisaties kunnen aanhaken. De proef moet uitwijzen of de meldingsprocedure in de praktijk werkt en of er voldoende bruikbare meldingen binnenkomen.

Ter Horst ziet het anoniem melden als een aanvulling op bestaande mogelijkheden om zaken aan te kaarten. De overheid kent al klachtenregelingen, klokkenluidersregelingen en vertrouwenspersonen integriteit. Ook is er bij veel overheidsinstellingen aandacht voor de cultuur in de organisatie en het voorbeeldgedrag van de leiding, gericht op het voorkómen van integriteitschendingen. Volgens minister Ter Horst is een integere overheid net zo belangrijk voor het vertrouwen van de burger als een overheid die zorgt voor veiligheid.

Waterschap Rivierenland sluit zich graag aan bij de argumenten van de Minister omdat zij veel waarde hecht aan de integriteit van zijn bestuurders en ambtenaren. Waterschap Rivierenland ziet integriteit als een manier voor het openlijk kunnen verantwoorden van je handelen. Het waterschap hoopt met deze proef nog nadrukkelijker verantwoording af te leggen naar haar burgers.