Waterschap Rivierenland

Waterschap gebruikt 100% groene stroom

Waterschap Rivierenland heeft een contract afgesloten met Nuon voor de periode 2009 tot 2012. Daarin is afgesproken dat alle stroom die het waterschap afneemt opgewekt is met waterkracht. Hiermee levert het waterschap een bijdrage aan een beter klimaat.

Het contract voor de levering van stroom voor zuiveringsinstallaties en gemalen is begin dit jaar opnieuw aanbesteed. Dat bood het waterschap de mogelijkheid om over te stappen op groene stroom. Waterschap Rivierenland is het eerste waterschap in Nederland dat zo'n contract heeft afgesloten. De gemalen en zuiveringen van het waterschap gebruiken nu al deels groene stroom en vanaf 2009 wordt alleen nog maar groene stroom afgenomen.

Kantoorgebouw
Het nieuwe waterschapskantoor gebruikt geen gas voor de verwarming maar maakt gebruik van warmte/koude opslag. Dat veroorzaakt geen CO2-uitstoot. Ook zijn er maar 400 werkplekken voor de 500 kantoormedewerkers, waardoor zo'n 20% minder bouwvolume nodig was. Ook dat bespaart energie. Sinds het begin van dit jaar wordt de resterende CO2-uitstoot van dit kantoor en van de werkkilometers, circa 800 ton CO2, gecompenseerd met bosaanplant.

Inspelen op klimaatverandering
Energiebesparing en het beperken van de CO2-uitstoot is door het Algemeen Bestuur van het waterschap als prioriteit benoemd. Waterschap Rivierenland ervaart door zijn werk aan dijken en watergangen welke inspanningen nodig zijn om in te spelen op de gevolgen van klimaatverandering.