Ministerie van Defensie

07-09-2007 15:09

NATIONALE INDIÃ-HERDENKING IN ROERMOND

In Roermond vond vandaag de jaarlijkse herdenking plaats van de gevallenen uit Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea. Bij de strijd tussen 1945 en 1962 verloren rond de 6000 Nederlandse militairen het leven. Minister Eimert van Middelkoop legde namens de regering een krans bij het Indië-monument.

In zijn toespraak stelde Van Middelkoop dat er destijds, in tegenstelling tot tegenwoordig, veel minder benul was van wat de militair als mens nodig had. "U bent uitgezonden zonder voorlichting over wat zou komen"â¦"Het ontbrak aan een goede tropenopleiding"â¦. "U wist vaak niet wie vriend was en wie vijand. U verloor dierbare kameraden in de strijd. Dat maakte uw opgave in het verre Nederlands-Indië buitengewoon moeilijk. En bij terugkomst werd u niet omringd met de erkenning en de waardering die u verdiende."

De bewindsman prees de Indië-militairen die maar liefst twee offers brachten. Ze waren niet alleen veteraan van een missie, maar ook van de wederopbouwgeneratie. "Door ùw inspanningen is onze welvaart opgebouwd."

De samenleving kan leren van de veteranen van destijds, meent de minister. "Leren hoe om te gaan met de militairen van vandaag, die de veteraan van morgen is." Het uitzenden van militairen schept verplichtingen, niet alleen voor het kabinet, maar ook voor de maatschappij. "Wij moeten de grootste zorg besteden aan de opvang van militairen die namens ons op missie worden gestuurd."

Van Middelkoop zei dan ook blij te zijn dat de erkenning en waardering voor veteranen de afgelopen jaren in Nederland tot volle wasdom zijn gekomen. Het systeem van zorg en nazorg voor veteranen is sterk in ontwikkeling. Zo is er een centraal aanmeldpunt bij het Veteraneninstituut en het Zorgloket ABP. Ook maakt een registratiesysteem een beter contact met veteranen mogelijk.