Ministerie van Defensie

07-09-2007 15:01

STAATSSECRETARIS TEKENT INTENTIEVERKLARING LEERSTOEL



Het ministerie van Defensie en de Stichting Centrum â45 hebben gisteren in Den Haag een intentieverklaring getekend voor de instelling van een speciale leerstoel over het post traumatische stressstoornis (ptss).

Namens Defensie zette staatssecretaris Cees van der Knaap zijn handtekening. Prof. mr. Erik Jurgens, voorzitter van de Raad van Toezicht, deed dit voor de Stichting Centrum â45.

De leerstoel komt naast het al bestaande hoogleraarschap voor psychotraumatologie. Doel is het verzamelen van nog meer kennis over het post traumatische stressstoornis. Dit verschijnsel kan zich voordoen bij militairen die aan een vredesoperatie hebben meegedaan.

Foto: Herman Zonderland Fotografie - Een handdruk om de intentieverklaring te bezegelen

Een tweede reden voor het instellen van de leerstoel is de toenemende interesse voor de biologisch-medische achtergronden van het post traumatische stressstoornis. Zo proberen specialisten aan de weet te komen welke lichaamsstoffen (neurotransmitters) de klachten mede veroorzaken.

Defensie en de Stichting Centrum â45 kunnen nu verder werken aan de instelling van de leerstoel. Die moet er volgend jaar zijn binnen één van de universiteiten in ons land. De Stichting Centrum â45 is bij het project betrokken vanwege haar enorme expertise in het behandelen van burgers en militairen die door oorlogservaringen ptss-klachten hebben.